Rossz szellem távozz tőlünk!

Dinnyés - Farsang havához kapcsolódó népi alakoskodással, vásári komédiával, falufeljárással és áldásmondással köszöntötték a helyi hagyományőrzők hétvégén a farsangi szezont.

Klecska Ernő

A színház és bábjáték iránt érdeklődő felnőttek önképző csapatából alakult helyi MagSzínHáz Vásári Társulat tagjai a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központból indulva egészen a Velencei-tó partjáig, a Dinnyési fertőig elsétáltak alakoskodásuk során - tudtuk meg Ocsenás Katitól, a Gárdonyi Géza kulturális központ megbízott igazgatójától.

Az amatőr színészek a helység utcáit végigjárva, hangoskodva és énekelve keresték fel azokat a házakat, ahol még állattartással foglalkoznak és szimbolikusan egy kis sárga földet adtak át a ház urának, amelyet a hagyomány szerint az állatok között kell szétszórni, ez biztosítja a jó szaporulatot, s megvéd a rossz szellemektől, majd egy áldással elköszöntek. A falu kijelölt terein, a játszótér mezején, a korcsma és a Hagyományőrző Központ udvarán előadták az alakoskodó vidám népi játékot. Ezekben megmérettetett Jó s Rossz, Vígság és a Csendes visszavonulás, Farsang és a Böjt - ahogy ez már szokás.

A társulat 2010-ben alakult a színház és bábjáték iránt érdeklődő felnőttek önképző csapatából Dinnyésen, a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központ szárnyai alatt Tabi Orsi színész, drámapedagógus vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!