Rehabilitációs ellátás: csak később lesz felülvizsgálat

Székesfehérvár - A korábban rokkantsági nyugdíjat, most rehabilitációs ellátást kapók gyakran érdeklődnek, hogy mikor lesz a felülvizsgálat, eddig hogyan alakultak a dolgok.

Fejér Megyei Hírlap

- Nincs igazán visszajelzésünk a felülvizsgálatok állásáról, mert a mi tagjaink a legsúlyosabb mozgássérültek közül kerülnek ki - mondta Tarsoly Márta, az Alternatíva Mozgássérült Egyesület alelnöke. Hozzáteszi, közvetve azonban mindenképpen érinti az egyesülethez tartozókat a változás, annak átláthatatlansága és bizonytalansága miatt ugyanis ők sem jutnak megfelelő információhoz.
- A jogszabály túl általános, így ha valaki konkrétan a saját jogi helyzetére szeretne rákérdezni, szinte mindig azt a választ kapja az illetékestől, hogy nem tudják, de utána néznek. Ami a fogyatékkal élők elhelyezkedési lehetőségeit illeti, a törvénymódosítással nem változik sok minden. Hogyan is gondolja komolyan a törvényalkotó, hogy mikor az egészségesek sem jutnak munkához, majd  mozgássérültet felvesznek egy munkahelyre? Mi is tapasztalunk igyekezetet, de Fehérváron ez például 3-4 munkáltatónál többre nemigen vonatkoztatható.
- Nem tudunk sokat a dolgokról. Lehet, hogy most csak begyűjtik azok nyilatkozatait, akiknek ezt meg kell tenni március végéig, s csak azután lesznek a felülvizsgálatok - mondta Horváth Klára, a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete elnöke. Hozzátette, hogy akinek a soros felülvizsgálata következik, annak természetesen el kell menni.
A bizonytalanságokat hallva Bartucz Sándornál, a megyei kormányhivatal nyugdíjbiztosítási szakigazgatási szerve vezetőjénél érdeklődtünk. A szakember elmondta, hogy a felülvizsgálók most az új igénylőkkel foglalkoznak, majd a tavalyi, azután az idei soros felülvizsgálatok jönnek, s csak azután következnek  a nyilatkozatot beadottak. Vagyis nem éppen mostanában kerülnek sorra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!