Orbán Viktor kezdő tizenegye

A köztársasági elnök április 11-ére írta ki az országgyűlési választások első fordulóját. A választópolgárok jobb tájékozódása érdekében a Pannon Lapok Társasága a legnagyobb pártok, tömörülések miniszterelnök-jelöltjeinek megszólalási lehetőséget biztosít, hogy kifejtsék terveiket, programjukat. Első alkalommal Orbán Viktort, a Fidesz kormányfőjelöltjét kérdeztük.

Tribolt Lajos

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és kormányfőjelöltje fontosnak tartja a kis- és középvállalkozások támogatását. A héten Dunaújvárosban és Tatabányán látogatott meg ilyen cégeket, hogy a tulajdonosokkal, vezetőkkel és dolgozókkal beszélgessen.

- Elnök úr, melyek azok az intézkedések, amelyeket mindjárt kormányra kerülés után meg kellene tenni?

- Az a legfontosabb, hogy kialakuljon egy olyan közhangulat, amely a következő kormánnyal szemben erőteljes elvárást fogalmaz meg, hogy az a nemzeti ügyek kormánya legyen. Az elmúlt nyolc év megosztó, az embereket egymás ellen fordító politikája helyett olyan politikára van most szükség, amely a nemzeti célokat fogalmazza meg. Ha jól tesszük a dolgunkat, akkor tavasszal az emberek azt fogják elvárni a választáson győztes párttól, hogy a nemzeti ügyek kormányát alakítsa meg. Ezen dolgozom most, ezért vagyok Dunaújvárosban, azért megyek Tatabányára és az ország számos más helyére majd, hogy az embereket meggyőzzem: a következő kormánnyal szemben a lehető legmagasabbra tegyék a mércét. Vagyis várják el a nemzeti ügyek kormányzását.

- Nincsenek olyan intézkedések, amelyeket azonnal meg kellene tenni?

- Hogyne lennének! Nagyon is vannak! Amikor majd ráfordulunk a kampányra  ez március 15-e után történik meg , akkor már a "kezdő tizenegyről" fogunk beszélni, azaz a tizenegy legfontosabb, előresorolandó intézkedésről. Ami biztos, az az, hogy a kormányzásunk alapját a nemzeti ügyek fogják jelenteni, vagyis a gazdaság talpraállítása, a munkahelyek megvédése, az egészségügyi rendszer megmentése, a szociális rendszer újraalkotása, valamint a közrend és közbizalom helyreállítása a legfontosabb.

- Több alkalommal beszélt a mukahelyteremtés szükségességéről. Mi lehet ennek az eszköze?

- Az első és legfontosabb az adócsökkentés, a második a bürokrácia visszaszorítása, harmadik pedig egy olyan pénzpolitika kialakítása, amely arra készteti a bankokat, hogy ismét adjanak hitelt a magyar vállalkozóknak, hogy azok ne kényszerüljenek újabb és újabb leépítésekre, elbocsátásokra.

- Említette az adócsökkentést. A vállalkozók adójának csökkentésére gondol vagy a személyekére?

- Szakértők egybehangzó véleménye szerint a nemzeti össztermék 25-30 százaléka az adózó gazdaságon kívül  vagyis a szürkegazdaságban  jön létre. Ez adócsalás, de gazdasági elemzők szerint ez a magyar gazdaság válasza a túl magas adószintre  vagyis sok esetben ez ma a túlélés alapfeltétele. Az ország vezetésének mindenképpen tisztában kellene lennie azzal, hogy mennyi adót bír el az ország, de ma a teherbíró képességnél jóval nagyobb adókat vetnek ki a vállalkozókra, akiknek egy része éppen ezért a szürkegazdaság felé menekül. Ezen csak akkor tudunk változtatni, ha megállapodást kötünk a magyar vállalkozói világgal. Több olyan munkacsoportunk is van, amelyeket különböző vállalkozói szervezetekkel közösen állítottunk fel. Ezek foglalkoznak az új adótörvények előkészítésével, az új elszámolási rendszer kidolgozásával és az új szakképzési rendszer létrehozásával. A nemzeti ügyek kormánya a partnerségre fogja alapozni a politikáját, vagyis a gazdaságpolitika kialakításában azokra a szereplőkre fog támaszkodni, akik a valóságban működtetik a gazdaságot, vagyis a kis- és középvállalkozókra. Éppen ezért a vállalkozói adóterhekben is különbséget fogunk tenni olyan módon, hogy a kis- és középvállalkozások számára kedvezőbbek legyenek az adózás feltételei, mint a nagy cégek számára.

- A nyilvánosság előtt már többször megemlítette, hogy több orvosra és ápolónőre van szükség. Honnan lesz rá pénz?

- A gazdasági növekedésből. Ha sikerül beindítani a növekedést, akkor lesz forrás az orvosok és ápolók fizetésének megemelésére, és új egészségügyi dolgozók felvételére is. Tehát mindennek az alfája és ómegája a gazdasági növekedés beindítása. Ez pedig nem lehetséges a magyar kis- és középvállalkozások támogatása, adójuk csökkentése nélkül. Szeretnénk elérni, hogy a közép-európai régió éllovasa ismét Magyarország legyen.

- A nyugdíjak kérdése nemcsak a jelenlegi nyugdíjasokat érinti, hanem a hamarosan odakészülő legnagyobb létszámú korosztályt is, az ötvenes évek elején születt Ratkó-gyerekeket. Mire számíthatnak?

- Először is, én élesen ellenzem a nyugdíjkorhatár emelését. Másodszor: jogszabályt fogunk alkotni annak érdekében, hogy a nők 40 év szolgálati idő után, életkoruktól függetlenül nyugdíjba mehessenek. Erre adtunk be parlamenti indítványt, de azt a mai kormánytöbbség leszavazta. Harmadik pontként garanciát vállalunk arra, hogy megvédjük a nyugdíjak értékét. Az elmúlt négy esztendőben folyamatosan esett a nyugdíjak értéke, márpedig ez elfogadhatatlan. Mint ahogyan elfogadhatatlan a nyugdíjrendszer privatizálása is, amivel szemben a lehető legélesebben fel kell lépni. A gazdasági válság tanulsága, az állami nyugdíjrendszerek nagyobb védettséggel, stabilitással rendelkeznek, mint a magánnyugdíj-rendszerek. Ezért a nyugdíjak védelme érdekében én állami nyugdíjrendszerben gondolkodom.

- A régió városaiban is rengeteg panelépület van. Kiváltásuk belátható időn belül nem lehetséges. Ön egy zöld bank létrehozásáról nyilatkozott...

- A leggyorsabb változást a panellakásokban lakók tapasztalhatják meg, ha Fidesz-kormány alakul a választás után. Számos nyugati országban már van tapasztalat arra, hogyan lehet a panellakásokat úgy felújítani, energiaigényüket, rezsijüket úgy csökkenteni, hogy az ne jelentsen többletköltséget az ott lakóknak. Erre a célra az energiakorszerűsítéseket finanszírozó, zöld bank létrehozása szükséges. Matolcsy György munkacsoportja ezt a programot már ki is dolgozta. Olyan felújítási hitelekhez lehet majd hozzájutni, amelyeknek a törlesztését a fűtésnél elért megtakarításból lehet fizetni. Sok százezer családot fogunk bevonni ebbe a programba. A nemzeti ügyek kormánya számára az otthonteremtés, a lakásépítés továbbra is kiemelt program lesz, mint ahogy az az volt 1998 és 2002 között. Ebből logikusan következik az ingatlanadó elutasítása is, mert mi arra akarjuk ösztönözni az embereket, hogy beruházással növeljék a lakások értékét. Ezután viszont tisztességtelen dolog adót szedni az emberektől lakásaik értéknövekedése alapján.

- Itt a régióban tapasztaljuk, olvasóink jelzéseiből is érzékelhető, hogy csökkent az emberek biztonságérzete. Nemcsak a nagy bűnügyek miatt, hanem mert elviszik a kertből a termést, az udvarból a tyúkot, a padlásról a füstölt sonkát. Miközben a hivatalos adatok nem mutatják a bűncselekmények számának szaporodását, a biztonságérzet mégis csökken...

- Ma már odáig jutottunk, hogy bizonyos bűncselekményeket az emberek be sem jelentenek, mert semmi esélyük sincs arra, hogy komolyan foglalkozzanak az ügyükkel. A kisebb értékű lopásokat már nyilvántartásba se veszik, holott ez a bizonyos kisebb érték egy gazdának, egy nyugdíjasnak, egy családnak igenis érték. Sokat jelent nekik egy ellopott bicikli, a megdézsmált termés, az elvitt lábasjószág. A nemzeti ügyek kormánya nem fog szemet hunyni a kisebb tételű bűncselekmények fölött sem, és nem fogja mentegetni az elkövetőket azzal, hogy egyébként szegények, hogy egyébként a kisebbséghez vagy a többséghez tartoznak, vagy hogy egyébként nehéz helyzetben vannak. A bűncselekményeknél semmiféle felmentést nem adhatunk, a bűnt üldözni kell, az elkövetőkkel szemben pedig ki kell szabni a törvény alapján járó büntetéseket. A rendőrségnek meg az a kötelessége, hogy felderítse a kicsinek látszó bűneseteket is.

- Állandó létszámgonddal küzdenek a rendőrségnél...

- A kormány ma folyamatosan megsérti a törvényt, hiszen ma háromezerrel kevesebb rendőr van, mint amennyit a törvény előír. Addig nem lesz törvényes rend az országban, amíg a hivatalban lévő kormányok sem tartják be a rájuk vonatkozó törvényeket. Mi a lehető legrövidebb időn belül szolgálatba állítjuk a most még hiányzó 3 ezer rendőrt. Minden faluban lesz körzeti megbízott. A bűncselekményekkel erősen fertőzött környékeken pedig jóval több rendőr lesz, mint most. Létre fogunk hozni újabb kirendeltségeket, kapitányságokat. A nemzeti ügyek kormánya helyre fogja állítani a rendet az országban.

- A devizahitelesek érezték meg legjobban a pénzügyi válságot. Ők mire számíthatnak?

- A forint árfolyama sajnos egyáltalán nincs biztonságban, mert a világgazdasági és regionális folyamatokkal együtt ingadozik. Ezért azt tanácsolom mindenkinek, akinek szükséges, inkább forintban vegyen fel hitelt. A következő kormány lehetőséget fog adni a devizahiteleseknek arra, hogy hiteleiket forintalapra váltsák át.

- Az embereket rendkívüli mértékben irritálja a korrupció. Mi lesz a folyamatban lévő ügyekkel, illetve hogyan lehet megteremteni a közpénzek védelmét?

- Az embereknek igazuk van. Tarthatatlan helyzet, hogy miközben megszorítások vannak, miközben nincs elég orvos, miközben az emberek nyakig eladósodnak, addig egyesek a közpénzeket ellopják és saját magáncéljaikra használják fel. Tíz-, akár százmilliókat, esetleg milliárdokat. A közpénzek ellopása önmagában is bűn, de olyan helyzetben, mint amilyenben most az ország van, kétszeres bűn. Ezért a törvényes elszámoltatást a következő kormány nem tudja elkerülni. Az emberek elvárása egyértelmű, az új kormány tegyen rendet és számoltasson el. Ha ennek nem teszünk majd eleget, akkor pillanatok alatt elveszítjük a közbizalmat. Nem lehet olyan országot hagyni a gyerekeinkre, ahol miközben a hétköznapi embert a legkisebb szabálysértésért is előveszik, addig az ország vezetői bármit megengedhetnek maguknak. A folyamatban lévő ügyeket végig kell vinni, fel kell tárni az elmúlt időszak visszaéléseit. A másik feladat az, hogy a közpénzekkel való gazdálkodást meg kell szigorítani. Szükségünk lesz egy olyan költségvetési hivatalra, amely a legszigorúbban érvényesíti majd a törvényeket, a kormányzati ellenőrzési hivatalnak pedig sűrűbb, eredményesebb vizsgálatokat kell végeznie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!