Október 23. - megemlékezések

DH - Az 1956-os eseményekre ünnepséggel és koszorúzással emlékeznek meg a településeken, és ünnepeleik a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltását is.

nincs nev

 

Adonyban holnap délután öt órakor köszöntik az általános iskolások az évfordulót a művelődési házban. A diákok ünnepi műsorát Ronyecz Péter polgármester köszöntője előzi meg. A program végén a résztvevők átsétálnak az 56-os emléktáblához, ahol közösen helyezik el az emlékezés virágait.

 

Baracson a hagyományoknak megfelelően október 23-án, 11 óra 15 perckor Farkas István 56-os hősi halott sírjánál róják le kegyeletüket a település lakói a templomosi temetőben. A tiszteletadással nem érnek véget az események: 17 órakor községi ünnepségre várják a baracsiakat a faluházba.

 

Dunaföldváron október 23-án, a művelődési házban emlékeznek a forradalomra. A polgármesteri köszöntőt követően 10 órakor a Magyar László Gimnázium tanulói adnak műsort. Ezután a városháza falán elhelyezett emléktáblához, majd a református templom előtti emlékműhöz vonulnak a résztvevők koszorúzni.

 

Előszálláson ma emlékeznek az 1956-os eseményekre, amelyeket az általános iskolások elevenítenek fel ünnepi műsorukban, amely 18 órakor kezdődik a kultúrházban. A község lakói ezután fáklyákkal vonulnak a település 56-os emlékművéhez, ahol elhelyezik koszorúikat, virágaikat.

 

Kulcson ma délután öt órára a faluházba várják a lakókat a községi megemlékezésre, amelyen dr. Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Ékes József a Magyar Országgyűlés képviselője, illetve a Nemzeti Fórum 1956-os Munkacsoportjának vezetője mond beszédet. A faluházból az emlékparkba vezet majd a részrvevők útja - természetesen hagyományos fáklyás felvonulással -, a koszorúzásra. Kiegészítő programként korabeli fotókból kiállítás is nyílik, amely november 4-ig lesz megtekinthető a faluházban.

 

Mezőfalván ma 17 órakor Kiss Attila képviselő beszéde nyitja meg a települési ünnepséget, majd a nyolcadik osztályosok megemlékező műsora következik. Kiss Kálmán, dunaújvárosi költő saját verseivel köszönti a vendégeket. Érdekességként kiállítást is szerveztek korabeli mezőfalvi fotókból.

 

Nagyvenyimen ma 15 óra 30 perckor az általános iskola tornatermében Horváthné Müller Ilona, a Faluszépítő Egyesület elnöke köszönti az egybegyűlteket, majd az iskola diákjai adnak műsort.

 

Perkáta polgármestere, Somogyi Balázs holnap délelőtt tíz órakor tart beszédet a faluházban, és az ünnepség hátralévő részében az iskolások lépnek színpadra.

 

Rácalmáson ma tartják a városi ünnepséget 17 órai kezdettel, a művelődési házban. Ecsődi László országgyűlési képviselő mond beszédet, majd az iskolások előadása következik. Végül a résztvevők a Millenniumi parkba vonulnak koszorúzni.Valamennyi településen

 

az iskolások adnak ünnepi műsort

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!