Megawattok pásztorai

Dunaújváros - Az elmúlt húsz évben nem végzett olyan bonyolult és összetett munkát az E.ON Dél-Dunántúli Áramhálózati Zrt., mint napjainkban, a papírgyári beruházáshoz kapcsolódóan. Képek a helyszínről.

Gallai Péter

A város déli bejárójánál folyó munkákról Hefner Zoltán, az E.ON projektmenedzsre adott tájékoztatást: -Az elmúlt húsz évben ilyen összetett feladatot nem nagyon végeztünk, mint most Dunaújvárosban. A lényeg, hogy a papírgyár fejlesztésbe kezdett, új technológiákat használnak majd. Ehhez kellett egy új transzformátorállomás, a régi felújítása mellett, amelyet százharminckét kilovoltos betáplálással látunk el. A cégnek szándékában áll egy negyvenkilenc megawattos gázmotoros erőmű létrehozása, ebből fedezni tudják a saját fogyasztásuk jelentős részét, de ha keletkezik felesleg, azt visszafelé betáplálják a közcélú hálózatba, amit az E.ON az új transzformátorállomáson keresztül átvesz tőlük. Ám ha esetleg valamiért leáll az erőmű, akkor innen lehet fedezni a szükségleteket. Ehhez is kell a százharminckét kilovolt. Az alállomást, amely elsőként kapcsolóállomásként üzemel majd, úgy tervezték, hogy a fejlődő déli iparterületet is el tudja látni a jövőben villamos energiával.

Idáig egyszerűnek tűnik a dolog, de a kivitelezés már nem ment ilyen könnyen.

- Mivel a papírgyár nem ment bele az időszakos áramszünetbe a folyamatosan termelés miatt, nagyon komoly fejtörést okozott megtalálni a megoldást. A munka nagyságát jelzi, hogy volt amikor egymást érték a kivitelezők és száz ember dolgozott egyszerre a területen. Az is nagy kihívás volt, hogy a hatos út felett biztonságosan, a forgalom megállítása nélkül húzzuk át a vezetékeket. Volt, amikor hét-nyolc daru tartotta a kábeleket a közlekedők felett, míg ki nem feszítették azokat véglegesen.

Természetesen a nagy volumenű munka költségei is jelentősek, a komplett beruházás (az erőmű nélkül) kétmilliárd forintjába kerül, s a papírgyárnak.

- Első hallásra valóban nagynak tűnik az összeg, de ha azt mondom, hogy egy transzfomátor százhetvenmillió forint, s minden hozzájuk kapcsolódó berendezésből is kettő kell a biztonság miatt, hamar kijön a végösszeg - magyarázza Hefner Zoltán. - A tervek szerint a hónap végére befejezzük a munkát, addigra megtörténik a tesztelés és az üzembiztonság ellenőrzése is.

Mivel tízmilliós gépek és anyagok vannak az építési területen, azt éjjel-nappal őrzik.

Képek a helyszínről:









Fotók: Vohlmann Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!