Magyarokat vertek a szlovákok!

DH - A magyar jégkorong-válogatott 70 év böjt után ismét a legjobbak közt szerepel, a svájci vébé első ellenfele északi szomszédunk, Szlovékia együttese volt. Balszerencsés kezdet a nyitányon: 13 másodperccel a lefújás előtt gólt kaptunk, ezzel 4-3-ra kikaptak Pat Cortina fiai...

Dunaújvárosi Hírlap

A világelitbe hetven év után feljutott magyarok góljait Holéczy Roger, Peterdi Imre és Sille Tamás szerezte.
   
A szlovákok győztes találatát Lubomir Bartecko ütötte 13 másodperccel a vége előtt.
   
A csoport, 1. forduló:
Szlovákia-Magyarország 4-3 (1-0, 2-1, 1-2)
------------------------------------------
Zürich-Kloten, 4733 néző, vezette: Reiber (svájci), Sindler (cseh), Blumel (cseh), Kicha (ukrán)
gólszerzők: Ruzicka (2.), Bartecko (39., 60), Hossa (40.), illetve Holéczy (23.), Peterdi (43.), Sille (55.)
   
Szlovákia:
kapusok: Rastislav Stana, Jan Lasak
hátvédek: Andrej Sekera, Jaroslav Obsut - Ivan Baranka (1), Peter Smrek - Dominik Granak Rene Vydareny - Boris Valabik
csatárok: Marcel Hossa 1 (2), Michal Handzus (2), Lubomir Bartecko 2 - Branko Radivojevic, Rastislav Pavlikovsky, Ladislav Nagy - Stefan Ruzicka 1, Peter Ölvecky, Juraj Mikus - Jiri Bicek, Tomas Surovy, Milan Bartovic
   
Magyarország:
kapusok: Szuper Levente, Budai Krisztián
hátvédek: Horváth András, Tokaji Viktor - Szélig Viktor, Ennaffati Omar - Svasznek Bence, Sille Tamás 1 - Kangyal Balázs (1), Ondrejcik Rastislav
csatárok: Palkovics Krisztián, Fekete Dániel, Kovács Csaba (1) - Vas Márton, Ladányi Balázs (1), Peterdi Imre 1 - Vas János, Vaszjunyin Artyom, Jánosi Csaba - Benk András (1), Majoross Gergely, Holéczy Roger 1
   
A 2002-ben világbajnok szlovák csapatból heten voltak itt most is. A riválisnál négyen jelenleg is a világ legerősebb bajnokságában, az NHL-ben szerepelnek, rajtuk kívül további 13 hokis fordult meg az észak-amerikai profiligában. Közülük Bicek 2003-ban Stanley Kupát nyert a New Jersey Devilsszel.
   
A magyarok hetven év után játszottak ismét mérkőzést a világelitben. Minden magyar hokis fejvédőjén ott volt a 19-es szám az egy hónappal ezelőtt szívinfarktusban elhunyt Ocskay Gábor emlékére.
    A késő délutáni kanadai-fehérorosz találkozó képest bizony alaposan megváltozott a csarnok hangulata: a "szalonszurkolást" felváltotta az igazi őrület.
   
Óriási lendülettel kezdtek a szlovákok: Nagy már a második perc elején vezetést szerezhetett volna, ám Szuper hatalmasat védett, igaz, a bírók gólt ítéltek, ám a videós visszajátszásból kiderült rosszul, így maradt a 0-0. Csak másodpercekig, hiszen Stefan Ruzicka egy szóló után hatalmas gólt lőtt. Hősiesen védekezett a magyar együttes, igaz, óriási sebességbeli különbség volt a játékosok között, ám ezt lelkesedéssel pótolták a Cortina-legények.
   
A második harmadból még nem telt el három perc, amikor gyakorlatilag felrobbant az aréna: egy kapu mögül visszatett korongot Holéczy hatalmas erővel, mértani pontossággal vágott a bal felső sarokba, megszerezve ezzel a magyarok történelmi találatát. A gól után hokipályán ritkán láthatóan görögtüzek gyúltak a lelátón, ezért a helyi műsorközlő figyelmeztette a magyar szurkolókat. A szurkolók fanatizmusa átragadt a játékosokra, a szlovákok előbb Palkovics, majd Ondrejcik kiállítását sem tudták gólra váltani, azonos létszámnál pedig egyre agresszívebbek voltak Cortina tanítványai.
   
A szlovák nyomás ugyanakkor hatalmas volt, és valamivel több, mint másfél perccel a harmad vége előtt ismét vezetést szereztek: Szuper védett egy óriásit, a kipattanót azonban Bartecko - kissé "gyanús" körülmények között, ugyanis a magyar hálóőrt akadályozták - az üres kapuba lőtte. Ezzel még nem volt vége, 51 másodperc elteltével egy kapu mögül visszatett korongot Hossa kapart be.
   
A záróharmadban sem torpant meg a magyar válogatott és 2:52 perc elteltével egygólosra csökkentette hátrányát: Ladányi passzát Peterdi kiszorított helyzetből a szlovák kapus válla fölött lőtte a hálóba, ezt követően pedig ismét "felrobbant" a csarnok, újabb görögtüzek gyulladtak.
   
Teljesen nyílttá vált a küzdelem, óriásit küzdöttek a magyarok ez kissé meg is lepte a szlovákokat. A magyar csapat hat és fél perccel a mérkőzés vége előtt került először emberelőnyös szituációba és ezt azonnal góllal büntette: a kapu előtt pattogó korongot Sille "láthatatlan" körülmények között lőtte a hálóba.
   
A hangulat a tetőfokára hágott, mindenki talpon volt, a magyar szurkolók buzdításától zengett a csarnok, mindeközben Szuper parádés mozdulatokkal hárított. Amikor már mindenki azt hitte, hogy a magyar csapat végrehajtja a csodát, jött a hideg zuhany: Bartecko egy kapu előtti kavarodás után volt eredményes. A közönség ennek ellenére hálás maradt, és elénekelte a győztesnek járó himnuszt. (mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!