Lefaragott hiány és feladat

Dunaújváros - A fideszes többség kiállt az általuk összeállított költségvetési koncepció mellett, amelyet az ellenzéki képviselők bíráltak a csütörtöki soron kívüli közgyűlésen.

Körmendi Erzsébet

 

Egyperces néma főhajtással emlékeztek meg a képviselők Barányi Albertről, aki 1994-től 2006-ig, három cikluson keresztül volt önkormányzati képviselő, valamint Palkovics Jenőről, aki a rendszerváltás utáni első közgyűlésben szerzett egyéni mandátumot.

A rendkívüli közgyűlés legfajsúlyosabb témája az önkormányzat 2011. évi költségvetési koncepciója volt. Pintér Tamás után Szabó Zsolt, majd Pintér Attila mondta el: nem  támogatják a tervezetet. A jobbikos képviselő felolvasta pártja költségvetési javaslatát. Elmondta egyebek mellett:

- Szembe kell néznünk a ténnyel, hogy Dunaújváros jelenlegi csődközeli állapota komoly következményekkel fog járni önkormányzatunk gazdálkodására is. Várható, hogy megnő a segélyre szorulók száma, a már segélyezettek helyzete tovább romlik. A jövő évi költségvetésünket megalapozó koncepciónak felelős választ kell nyújtania mindezen problémák tömegére,  kötelező feladataink biztonságos ellátása mellett. Így különös hangsúlyt kell fektetni a takarékosságra. Tilos további hitelekhez, kötvény-kibocsátáshoz folyamodnunk, hiszen a következetlen intézkedések ellehetetlenítik a várost. A koncepció fontos új elveként a tartalékképzést jelöljük meg.

A Jobbik képviselője tételesen is sorolta  változtatási javaslatait, amelyekről Cserna Gábor polgármester válaszában azt mondta: az elhangzottak négymilliárddal károsítanák meg az önkormányzatot - nem tudja értelmezni az felsoroltakat.

Szabó Zsolt hangsúlyozta: a  civilek támogatását egyéni képviselői indítványként behozza a testület  elé. Pintér Attila azt tette szóvá, hogy a Fidesz nem egyeztette a koncepciót a közgyűlés kisebbségben lévő  párjaival. Mire válaszul Tóth László gazdasági alpolgármester közölte: ők nem mutogatnak visszafelé. Egyetértett azzal, hogy a közmunkát meg kell erősíteni, valamint a gazdasági társaságok további működését át kell gondolni. Dunaújvárost élhető színvonalon kell tartani, és megállítani az eladósodást  sajnálja, ha ezt az ellenzék nem látja a költségvetésben, tette hozzá az alpolgármester, majd a következővel folytatta: az érvek benne vannak az anyagban, amely a könyvvizsgáló szerint a mai gazdasági helyzetben jól kezeli a problémákat. Ha nem teszik meg a szükséges intézkedéseket, jön a csődbiztos. Márpedig az senkinek sem hiányzik, mert attól kezdve még nagyobb megszorítások következnek, és tönkremennek a gazdasági társaságok. A feszített költségvetéssel  túléli a város az idei évet, mondta zárszóként Tóth László.

A hozzászólások után a közgyűlés kilenc igen szavazattal elfogadta a költségvetési koncepciót, amelyben a kiadások már csak 972 millió forinttal lépik túl az önkormányzat  tervezett bevételeit.




Elfogadták a koncepciót

Tavaly decemberben 9 milliárd 567 millió 140 ezer forint volt a költségvetési koncepció hiánya, amit 972 millió 319 ezerre sikerült apasztani.

Az egészségügyi alapellátásban működő orvosok támogatása megszűnik április 1-jétől, ami 20 millió forint megtakarítást jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!