Hitel a vasműnek: van remény!

Dunaújváros - Senki sem tudja pontosan, hogy szerepel-e az elbocsátandók listáján, avagy sem - mivel még nincs ilyen lista. Továbbá kormány-hitelgarancia sincs. Bár még lehet...

Dunaújvárosi Hírlap

A csoportos létszámleépítés szándékát már bejelentették a munkaügyi központ dunaújvárosi kirendeltségén. Zimmermann József, a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója elmondta: ez a szándékbejelentés még nem a végleges adatokat tartalmazza, csak egy irányszámot jelöl meg a cég. Az elbocsátásokkal kapcsolatos ügymenet szerint létszámleépítési bizottságot kell létrehozni, ennek tagja az érdekképviseletek mellett az üzemi tanács is. A bizottság előtt be kell mutatni, hogy miért kényszerül a cég a tervezett lépésre, bizonyítania kell, hogy nincs más lehetőség az adott helyzetben.

Ezt követően már a nevesített lista kerül a kirendeltséghez, ez a lista az elbocsátás előtt állók képzettségét is tartalmazza. A konkrét munkavállalók, a munkaügyi központ és az érdekképviseletek értesítését követően legkorábban a 31. napon indulhat meg a csoportos létszámcsökkentés végrehajtása. A Dunaferrnél még nem tartanak a nevesítésnél.

Zimmermann József szerint jelenleg rossz a helyzet: közel 30 százalékkal több álláskeresőt regisztráltak a Közép-dunántúli Régióban idén januárban, mint 2008 első hónapjában. Ilyen drasztikus növekedésre legutóbb a 90-es években volt példa. Október végétől számítva Fejér megyében mintegy 1800 dolgozót küldtek el a munkahelyéről - ezt tetézné a vasmű közel félezres csoportos elbocsátása. A munkaügyi kirendeltségen a konkrét döntés után azonnal nekiállnak állásokat keresni, sorra veszik a szóba jöhető programokat, képzéseket, egyéb lehetőségeket. Akár ki is települnek, és a cég területén tartanak munkaügyi, munkajogi tanácsadást, ha ezt a vasmű igényli. A fő feladat, hogy minél több embert munkához juttassanak, mielőtt még megszűnne a munkahelye.

Ebben nagy segítséget jelenthetne, ha végre megkapná a vasmű a kormány hitelgaranciáját a kilencmilliárd forintos fejlesztési hitelcsomagra. Mint dr. Kálmán András polgármestertől és országgyűlési képviselőtől megtudtuk: a jó hír az, hogy még nincs hír, tehát nem született elutasító döntés az új kabinet részéről sem. Sőt: Kálmán információi szerint pillanatnyilag a két közvetlenül érintett fél, a Magyar Fejlesztési Bank és az ISD Dunaferr Zrt. képvislői tárgyalnak a hitel feltételeiről. Amennyiben megegyeznek, napokon belül döntés születhet. Napokon belül döntés születhet a kilencmilliárdos hitelcsomagról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!