Hála azoknak is, akik készítették

Székesfehérvár - Spányi Antal megyéspüspök celebrálta az ünnepi szentmisét augusztus 20-án délelőtt a megyeszékhelyen, amelyet körmenet, majd koszorúzás és az új kenyér megáldása követett.

S. Töttő Rita

Sokan nem fértek be az ünnepi szentmisére a Székesegyházban, ezért kint hallgatták Spányi Antal megyéspüspök ünnepi szavait augusztus 20-a délelőttjén. A mise után a Helyőrségi Zenekar felvezetésével és Szent István szarkofágjával indult a körmenet a Nemzeti Emlékhelyig, ahová hosszú sor kísérte a város és a megye elöljáróit a vibráló napsütésben.

A megyéspüspök imája után Cser-Palkovics András polgármester mondott köszöntőt, amelyben a Nemzeti Emlékhely jelentőségére hívta fel a figyelmet, s kifejtette: noha ma a Romkert „tiszteletre méltó, de bús, borongós hangulatú sírkert”, ezért a cél, hogy olyanná váljon, amely „megragadja a ma emberét”, miközben megóvja az értékeket is.

Ebben a beszédben is megemlítette a polgármester a 2013-as esztendőt, amelyet emlékévvé avattak, ám most elárulta azt is, hogy anyagi okokból vélhetően addig nem tudják letenni a Nemzeti Emlékhely alapjait.

A koszorúzás után a Városház téren felállított színpadon, a következő szavakkal áldotta meg a megyéspüspök az új kenyeret: „hálánk jele, amikor rá szent fiad jelét rajzoljuk, és hálás szívvel, örömmel fogyasztjuk. Nem csak kérni, de megköszönni is akarjuk a mai napon az új kenyeret Neked, aki gondunkat viseled. Hálát adunk mindazokért, akik szántottak, vetettek, arattak, szállítottak, őröltek, dagasztottak, sütöttek, hogy illatos ajándékod minden nap asztalunkra kerülhessen.”

Este a XVI. Nemzetközi Néptáncfesztivál gálaműsorával, majd tűzijátékkal folytatódik a program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!