Bérstatisztika - évi öt millió?

A magyar munkavállalók évente átlagosan 5 millió forintos juttatási csomagot (alapbér+juttatások) kapnak. Ezzel a térségben a harmadikok, Európában a 20. vagyunk, derül ki a Hay Group legfrissebb felméréséből.

duol.hu

A globális felmérésében 58 ország 12 millió cégének adatai alapján mérte fel a munkavállalók javadalmazási helyzetét a világban. A dolgozóknak jutó béreket és béreken kívüli juttatásokat vizsgálták. Béren kívüli juttatásnak számít például a vállalati autó, a mobil vagy a cafeteria rendszer elemei, de még a vállalat által fizetett képzés is.

Régiós szinten magas a magyar juttatási csomag

A svájci javadalmazási csomagnak, ami átlagosan fejenként 104 ezer dollár (közel 23 millió forint) értékű évente, alig ötödét kapják a magyar munkavállalók. Miközben egy átlagos magyar éves bércsomagja 22 ezer dollár (circa 5 millió forint), addig az osztrák szomszédjaink ennek közel a háromszorosát kapják (65 ezer dollár; 14,2 millió forint).

Európai viszonylatban a legjobb helyzetben a már említett svájci alkalmazottak vannak, a norvég munkavállalók 90 300 dollár (19,5 millió forint) értékű csomagban részesülnek évente, harmadik helyen pedig Németország áll átlagosan 79 700 dollár/fős (17,4 millió forint) teljes bércsomaggal. A lista végén a bolgárok és az ukránok találhatók mindössze 11 400 dollárral (2,5 millió forint).

Ha csak a közép-európai országokat nézzük, akkor hazánk a harmadik legmagasabb bércsomaggal "rendelkezik". Az első három helyen álló ország esetében azonban elenyésző a különbség, hiszen az élen álló Csehországban 23 ezer dolláros (5 millió forint), Oroszországban pedig 22 800 dolláros (4,9 millió forint) juttatási csomag érhető el. A szlovák dolgozók átlagosan évente 20 700 dollár (4,7 millió forint), a románok pedig 14 900 dollár (3,2 millió forint) értékű teljes bércsomagot kapnak.

(forrás: mfor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!