Bedőlt lakáshitelek, becsődölt családok

Dunaújváros - A szociális irodán és a családsegítő szolgálatnál is egyre többen kérnek segítséget. Sok a lakáshitelükkel bedőltek, a közüzemi díjjal tartozók száma.

Szabó Betty

 

- A hozzánk fordulóknak csupán töredéke, mintegy tíz százaléka az, aki a szociális törvény értelmében adósságkezelési szolgáltatásra jogosult - mondja Máté Klára, az Útkeresés Segítő Szolgálat munkatársa. A jelentkezők kilencven százalékának a közüzemi hátralék mellett banki hitele is van. Ez egyértelműen a gazdasági válság hatása   teszi hozzá a szakember. Túlnyomó részt, mintegy hatvan százalékban  ugyanis  nagy összegű,  hosszú lejáratú, jelzálog alapú lakásvásárlási kölcsönökről van szó, de a segítséget kérők közel  harmadának személyi, tizenhárom százalékuknak egyéb, például áruvásárlási kölcsöne is van.

- A törlesztőrészletek összegének drasztikus emelkedése, amelyhez sok esetben még a munkahely elvesztése is társult, teljes csődbe kergette a családokat - egyértelműsít Máté Klára. 

 A segélyt kérők esetében is több ezres emelkedést tapasztaltunk az utóbbi két-három évben  erősíti meg a tendenciákat Nagy Katalin, az önkormányzat  szociális irodájának vezetője. Az idei évre is az a jellemző, hogy olyanok jellenek meg az ügyfélfogadásokon, akikkel korábban soha nem találkoztunk, nem voltak benne a rendszerben.

A családsegítő szolgálatnál működő   adósságrendezési program a közüzemi tartozást felhalmozóknak nyújthat segítséget. A bedőlt banki hitelesek megsegítésére jelenleg nincsenek is eszközök, hiszen ez esetben a családsegítőknek a bankokkal kellene tárgyalni - vetődik fel az újabb probléma. Máté Klára azt is elmondta: a közüzemi tartozás miatt hozzájuk fordulók háromnegyedénél az adósság ötvenezer és félmillió forint közötti nagyságrendű, tehát igencsak komoly összeg.

Megduplázódtak a családon belüli erőszakról szóló rendőrségi jelzések. Jellemző ugyanis, hogy komoly anyagi gondok közepette kiéleződnek a konfliktusok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!