Az árvízi védekezők a hét végére fellélegezhetnek

Stabilizálódik az árvízi helyzet az országban, de Borsodban még több település veszélyben van.

MTI

Mérsékelték a készültséget a Túron

A Túron elsőfokúra mérsékelte, a Szamoson - a jelentős apadás miatt - megszüntette az árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte Bodnár Gáspár, a szervezet vezetője vasárnap az MTI-vel.
 A Tisza védvonalai mentén a készültség szint szombathoz képest nem változott, Szabolcsveresmartig másodfokú, efölött Vásárosnaményig elsőfokú árvízvédelmi riasztás van érvényben, a folyó jelenleg Záhony térségében tetőzik - ismertette a védelemvezető.
 Hozzátette: a Lónyay-főcsatornán teljes hosszában másod, míg a Krasznán elsőfokú az árvízi készültség.
Bodnár Gáspár tájékoztatása szerint a védvonalak mentén a vízügyi dolgozók folyamatosan figyelik a töltéseket, a vízkormányzó műtárgyakat, amelyek mentén megszaporodtak a csurgások és a szivárgások. Az igazgatóság jelenleg 140 kilométer hosszú védvonalon másod, 254 kilométer hosszban elsőfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn, valamint egy kisebb, 10 kilométeres Túr menti szakaszon - Nagyhódos térségében - harmadfokú a riasztás szintje.
 A  belvízi helyzet a napsütés és a folyamatos szivattyúzás és a kaszálás hatására javult, az elöntött terület nagysága így több mint kétezer hektárral csökkent az előző időszakhoz képest. Továbbra is hét belvízvédelmi szakaszon másodfokú, egy szakaszon pedig elsőfokú a belvízvédelmi készültség, emellett 14 önkormányzat és két vízgazdálkodási társulat védekezik valamilyen készenléti fokon - foglalta össze az igazgató. A vízügyi szervezet a Felső-Tisza-vidéken, valamint a borsodi ÉKÖVIZIG területén szombaton közel 500 fővel vett részt az ár- és belvízvédekezésben.
A védelemvezető ugyanakkor megemlítette azt is, hogy hétfőtől csütörtökig 35-48 milliméter csapadék várható, ami emelheti a térség folyóinak vízállását.

 Jó tíz centimétert apadt a Bódva Edelényben

Mintegy tíz centimétert apadt a Bódva vízszintje a Borsod megyei Edelényben szombat este óta. A gátakat őrzik, civilek nem mehetnek fel az átázott töltésre. A településen nagy erőkkel folyik a szivattyúzás, körülbelül 140-150 tűzoltó vesz részt a munkában és ötven vízügyi szakember tart folyamatos figyelőszolgálatot a gátak mentén.
A meder már jól látható, lassan a sár és az iszap is felszárad, köszönhetően a fújdogáló szélnek és a napsütésnek.
A megviselt, átázott töltésekre - a szakembereken kívül - senki nem mehet fel. A kormányőrség tizenöt tagja segíti az árvízi védekezést, jelenleg "átcsaptak gátőrré", ők vigyázzák a Bódva menti töltést - mondta Molnár Oszkár, a település független polgármestere.    
 Hozzátette: a rendkívüli árvízi helyzet miatt a folyóhoz közeli Szabó Lőrinc Általános Iskolában nem volt tanítás, a diákok szerdán ülhetnek újra iskolapadba az intézményben.
Megjegyezte: itt szállásolták el az ország más pontjairól érkező védekezőket és az étkeztetésükről is itt gondoskodtak.

A hét végére fellélegezhettek az árvízi védekezők

A Sajó, a Bódva és a Hernád is apad, vízszintjük a legkritikusabb helyeken, így a folyók torkolatánál és Edelényben is csökkent - közölte Kóthay László, az ügyvezető kormány vízügyi szakállamtitkára. Az árvízi védekezésben részt vevők száma egy nap alatt tízezerről négyezer hatszázra mérséklődött. Kóthay László vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: továbbra is mintegy kétezer vízügyi szakember vesz részt a védekezésben, a gátakon és a töltések mellett dolgozó civilek száma azonban hatezerről ezerötszázra csökkent.
A szakállamtitkár beszámolt arról, hogy bár az országot szombaton is elérte egy csapadékzóna, Kelet-Magyarországon nem esett számottevő csapadék. Hétfő délutántól viszont a Felső-Tisza és a Bodrog vízgyűjtő területén is nagyobb esőzés várható, így a védekezés súlypontja várhatóan átkerül ide - tette hozzá.
 A magyarországi folyók fővédvonalain jelenleg 1924 kilométeren van védelmi készültség. Rendkívüli a készültség 130 kilométeren, harmadfokú 266 kilométernyi védvonalon.

Borsodban még kritikus a helyzet

Borsod megyében 35 település, 2020 épület és 3400 ember veszélyeztetett, országosan 505 ember kényszerült elhagyni otthonát – tájékoztatta a katasztrófavédelem szóvivője vasárnap reggel az MTI-t, hozzátéve, szombat éjjel is több ezren dolgoztak a védművek mellett.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője elmondta: Borsodban szombaton 2089 ember - ebből a katasztrófavédelem 43 szakembere, 213 tűzoltó, 162 rendőr, 148 katona, a büntetés-végrehajtás 23 embere mellett 1500 lakos, társadalmai szervezetek képviselői, önkéntesek - dolgoztak az árvízvédelmen.
 Az ezredes közlése szerint Edelényben továbbra is súlyos a helyzet, azonban lényegesen kisebb erőkkel, 340 fővel folyik a védekezés. Elsősorban a töltések átázása miatt a védművek megtámasztásán, megerősítésén dolgoznak, de jelentős a szivattyúzási munka is.
 Az ár- és belvízkárokkal összefüggésben tovább csökkent a tűzoltók vonulásának száma, szombaton már csak 459 ezzel összefüggő beavatkozásuk volt, de ez még mindig a duplája egy átlagos napon jelentkező feladatnak. 
 A legtöbb tennivaló Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Somogy és Veszprém megyében volt, ahol a tűzoltók vizet szivattyúztak, illetve a viharos szél által kidöntött fákat, leszakadt faágakat távolították el.
Borsod megyében összesen 11 lezárt útszakasz és két elzárt település van. Tornabarakonyt és Tornaszentandrást azért nem lehet megközelíteni, mert nyúlgáttal körbeépítették, de a bentlakók ellátása, egészségügyi biztosítását megszervezték – mondta az OKF szóvivője.
Ónodon a korábbi kritikus helyzet a hatékony védekezésnek köszönhetően stabilizálódott, de 100 főt készenlétben tartanak az esetlegesen felmerülő további védekezési munkákra.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Zagyva áradása miatt Jászberény, Jásztelek és Szászberek településeken tovább folyik az árvíz elleni védekezés, az esetleges kitelepítések végrehajtására a szükséges előkészületeket megtették.
Heves megye északi részein tovább folytatódnak a helyreállítási és fertőtlenítési munkálatok, az OKF központi raktárából 25 mázsa klórmészt szállítottak ki; 19 településen megkezdték a mentesítést, belvíz ellen 10 településen védekeztek.
Vámosgyörk, Adács, Heréd és Hatvan továbbra is veszélyeztetett település, 200 lakóházat fenyeget a víz. A Vámosgyörk-Adács közötti útszakasz továbbra is le van zárva.
Szentes György közölte: Győr, Baranya, Fejér és Tolna megyében is dolgoznak az ár-és belvízkárok elhárításában.

 Életveszély miatt kiköltöztettek egy családot Aszalón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!