A családi pótlék egy része természetben is kiaadható

Dunaújváros - A város szociális térképének alapjául szolgáló koncepciót készítő szakemberek felmérték egyebek mellett azt is, milyen változások voltak a szférában...

Körmendi Erzsébet


A törvényi módosítások hatására jelentős változásokon ment keresztül Dunaújváros szociális ellátórendszere az elmúlt öt évben. A támogató szolgáltatások és a közösségi ellátások például 2009-ben, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás pedig egy évvel később került ki az önkormányzat kötelező feladatai közül. Négy évvel ezelőtti újítás: ha idős személy egészségi állapota, körülményei indokolják az azonnali idősotthoni elhelyezését, akkor az intézményvezető döntése alapján határozott időre, legfeljebb három hónapra gondozásba kell venni.
A gyermekvédelmi törvény alapján négy évvel ezelőtt kaptak először tízezer forint óvodáztatási támogatást azok a szülők, akik három-, vagy négyéves gyermeküket beíratták az óvodába. Új napközbeni ellátásként vezették be a családi gyermekfelügyeletet, és más megyei jogú városokhoz hasonlóan nálunk is biztosítani kellett a kötlező feladatokon kívül  az otthont nyújtó ellátást és az utógondozást. Szintén a gyermekvédelmi jogszabályok változása tette lehetővé, hogy a családi pótlék megharátozott részét természetben kapják meg a szülők.
A hajléktalan-ellátásban mérföldkő volt a Kandó téri centrum kialakítása több mint kilencven millió forint pályázati támogatásból. A központot két évvel ezelőtt vehették birtokba a fedél nélkül élők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!