Kitartás, üzenhetjük a venyimi bűzre panaszkodó olvasóknak

Nagyvenyim, Mezőfalva - A szennyvízátemelő rendszer bűzére panaszkodik venyimi olvasónk - de nincs ezzel egyedül. Viszont még a nyáron megoldás születhet a gondra a szakember szerint.

Pekarek János

- Egyszerre áldás és átok a falun az új szennyvíztisztító rendszer! - jelezte sokak problémáját egy nagyvenyimi olvasónk.

Aki nem vitatja a többmilliárdos, négy községet (Mezőfalva, Nagyvenyim, Baracs, Kisapostag) érintő beruházás szükségességét és célszerűségét  viszont szerinte az sem járja, hogy a Venyim központjában lévő szennyvíz-átemelő központ környékén néha nem lehet megmaradni a bűztől.

 Sokszor még ablakot sem lehet nyitni emiatt, ráadásul az óvoda is ott van a közelben, más közintézményekről nem is beszélve - mondta el panaszait részletezve olvasónk.

Első utunk ez ügyben Szabóné Lőrincz Ilonához, Nagyvenyim polgármesteréhez vezetett.

- Tudunk a problémáról, dolgozunk a megoldáson, ami valószínűleg már csak néhány hét kérdése - válaszolta lapunknak a polgármester-asszony. - Én is naponta járok arra, érzem, amit mások is éreznek. Az üzemeltetővel folytatott tárgyalásokból számomra az derült ki, hogy már megvannak a tervek a megoldáshoz, azonban a részletekről jobb, ha a szakemberek nyilatkoznak! - tette hozzá a polgármester. 

A Mezőfalva-Nagyvenyim-Baracs-Kisapostag szennyvízrendszert üzemeltető Dél-Mezőföld Kft. ügyvezetője Schmitt Zoltán.

- A gond az, hogy amikor a több ütemből álló beruházást megterveztették, nem mindenben vették figyelembe az adottságokat - így az ügyvezető. - Most, üzemeltetés közben derült ki, hogy a Mezőfalva irányából érkező, úgynevezett nyomott szennyvíz, amikor a nagyvenyimi átemelőhöz érkezik, onnan egyszerű, gravitációs úton halad tovább. A hosszú vezetékben érkező, pangó szennyvíz venyimen egyfajta dugót képez: előtte a környezeténél  nagyobb,  utána annál kisebb nyomás keletkezik. Ennek következtében a szennyvízszag felmegy az egyes ingatlanokra. A megoldás egy megkerülő csőszakasz építése. Ezzel a mezőfalvi szennyvíz nem a venyimi átemelőbe, hanem közvetlenül a továbbfolyó vezetékbe kerül. A terveket elkészítettük, az engedélyeket megkaptuk, az anyagokat beszereztük. A 16,5 millió forintos beruházást még a nyáron megvalósítjuk. Hasonló mezőfalvi problémáról viszont még nem hallottam... Ha ott is szennyvízszag van, akkor az csak olyasminek köszönhető, aminek nem örülnék: ha olyan ingatlantulajdonosok, akik nem kötöttek rá a rendszerre, időnként mégis a vezetékbe továbbítják szennyvizüket...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!