Felfüggesztett börtönbüntetés a gyermeket megzsaroló férfiaknak

A hétvégén Székesfehérváron két fiatalember elvette egy kisfiú biciklijét, illetve mobiltelefonját - tájékoztatott a megyei rendőrségi sajtószóvivő.

duol.hu

Németh-Kész Mónika közölte, az állampolgári segítséggel elfogott 21 éves sárkeszi, valamint a 18 éves sárszentmihályi férfi ügyében kedden délelőtt már ítélet is született. A Székesfehérvári Rendőrkapitányság kezdeményezésére a Székesfehérvári Városi Ügyészség gyorsított eljárás keretében vádat emelt a két elkövetővel szemben. A felmerült bizonyítékok alapján a bírósági eljárás során a két fiatalember cselekményét enyhébb bűncselekménynek minősítették.

Zsarolás bűntett miatt ítélte el őket a Székesfehérvári Városi Bíróság. A büntetett előéletű 21 éves férfi egy év hat hónap börtönbüntetést kapott négy évre felfüggesztve, míg 18 éves büntetlen társa egy év börtönbüntetést három évre felfüggesztve. Ezen kívül elrendelték mindkettőjük pártfogó felügyeletét. Az ítélet jogerős, tekintve, hogy sem az ügyész, sem a vádlottak nem éltek fellebbezési jogukkal.


Az előzmények

Biciklijét és telefonját is elvették a kisfiútól

Rablás miatt indított büntetőeljárást a Székesfehérvári Rendőrkapitányság egy 21 éves sárkeszi és egy 18 éves sárszentmihályi férfivel szemben. A gyanú szerint ugyanis szombaton délelőtt elvették egy kisfiú kerékpárját, később pedig mobiltelefonját is. A gyors bejelentésnek és állampolgári segítségnek köszönhetően  a rendőröknek mindkét rablót sikerült még aznap elfogniuk. Jelenleg bűnügyi őrizetben vannak, és ügyükben akár már holnap ítélet születhet.   

Egy édesapa tett bejelentést a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Ügyeletére szombaton délelőtt. Mint az ügyeletesnek elmondta, nem sokkal a bejelentés előtt két ismeretlen férfi állta útját kisfiának, aki Székesfehérvár, Balatoni úton biciklizett. Majd kétkerekűje sárvédőjét megfogva arra szólították fel, hogy adja azt át nekik. Mivel a gyerek megijedt, odaadta biciklijét a két idegennek, akik ezt követően a kerékpárral együtt eltávoztak. Amikor azonban a sértett mobiltelefonján felhívta az édesapját, ezt látva, a két fiatal támadó visszament a fiúhoz, és a mobilját is elvették tőle. Az eltulajdonított három éves Green Way típusú kerékpár értéke 35 000 Ft, míg a Samsung GTS 5230-as típusú mobiltelefon értéke 10 000 Ft.

A bejelentéssel egyidőben a sértett és annak édesapja a két támadó keresésére indult. A Borszéki utcában érték őket utol, amikor egyikük még mindig az eltulajdonított kerékpáron ült. Meglátva őket a biciklin ülő férfi eldobta a kerékpárt, majd a közeli vasúti töltés mellett futni kezdett, ugyanúgy, mint társa is, akit mintegy 50 méterre az úttól, a mellette levő réten sikerült visszatartania az apának. A rendőrök ekkor érkeztek a helyszínre. Társának akkor sikerült elmenekülni, de pár órával később a járőrök őt is elfogták.

A 18 éves sárszentmihályi és a 21 éves sárkeszi férfiakat a nyomozók két rendbeli rablással gyanúsították meg. Kihallgatásuk során a bűncselekmények elkövetését beismerték.

A fiatalabbik büntetlen előéletű, míg az idősebbikkel szemben jelenleg egy másik büntetőeljárás is folyamatban van bírósági szakban.

A rendőrök mindkét személyt bűnügyi őrizetbe vették. Gyorsított eljárás keretében már holnap délelőtt bíróság elé állnak, így ügyükben akár ítélet is születhet. Tettükért akár több évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők.        
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!