Sakkparti Polgár Judittal, a bodajki játszótérátadón

Bodajk - Polgár Judit, a világ legjobb női sakkozója vendégeskedett szerdán a városban. Olyan játszótér avatására érkezett, amely egyszerre köszönhető a szerencsének és az összefogásnak.

Fejér Megyei Hírlap

Játszóteret nyert Bodajk polgármestere, Almádi István  - adta hírül a közelmúltban az fmh.hu. A vállalkozó szellemű polgármester a Polgár nővérek és az Aquaprofit sakknapjára nevezett be, ahol tucatnyi kollégájával szimultánt játszott a világhírű magyar sakkozókkal. A partit persze ő is elveszítette, ám a sorsoláson egy  szponzorok által felajánlott  játszótéri csúzdatornyot nyert. A sakkjátszóteret -  az ünnepélyes átadást követően - szerdán vették birtokba a bodajki gyerekek. Az átadó alkalmával  Bodajkra látogatott Polgár Judit is, aki hosszú évek óta a világ legjobb női sakkozójának számít. A polgármester nyereménye önmagában kevés lett volna egy játszótérhez, a csúzdatorony azonban egy sor további felajánlásra inspirált számos helybélit. Az ünnepségen a polgármester percekig sorolta név szerint is mindazokat, akik például a két padot, a földmunkát, a faragott hidat, a  járólapokat vagy éppen az elekromos vezeték átszerelését önzetlenül felajánlották.  A köszöntők után az óvodások rohamozták meg boldogan a csúzdatornyot, s míg az apróságok önfeledten játszottak, Polgár Judit négy kisfiúval játszott szimultánt az ugyancsak felajánlás révén elkészült esőbeálló árnyékában. Pisch Bálint és Tunyogi Zsolt a helyi Törpe-oviba járnak, Horváth Máté a móri Pitypang óvodába, Merkatz Dávid pedig a móri Zimmermann általános iskola negyedik osztályosa. Mindannyian a bodajki sakk egyesület legfiatalabb versenyzői közé tartoznak - tudtuk  meg az edzőtől,  Horváth Miklóstól.

Polgár Juditnak szívügye a sakk népszerűsítése. Az ő gyerekeiből sem lesznek bajnokok, ahhoz túl sok áldozatra lenne szükség, a sakk azonban kiváló eszköze a gyerekek oktatásának - mondta el lapunknak. Logikus és komplex gondolkodásra ösztönöz,  megtanít a szabályok  és egyúttal a másik fél  tiszteletére. Ráadásul a sakkban  az öt éves akár  a tizenkét  évest is legyőzheti...  A sakk ráadásul  a létező legolcsóbb sportág. Egy táblán harminc évig is el lehet tologatni a bábukat - tette hozzá minden eddigi idők legjobb női sakkozója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!