Díszelgő egyenruha és Bocskai-sapka

Kisláng - A két ifjú vagy nyolc éve foglalkozik már a katonai hagyományok őrzésével, ápolásával. Történelmünk jobb megismerését szolgálják kiállításukkal - kézzelfoghatóvá teszik múltunkat.

V. Varga József

Az amerikai Willys Jeep-nek és a német R-75-ös BMW oldalkocsis motorkerékpárnak a csodájára járnak a népek a falunapon, az iskola udvarán. A két fiatalember, Dósa János és vitéz Böhm Martin katonai kiállítása a II. világháborút öleli körül. Az aulában magyar, német és orosz egyenruhák, kitüntetések és felszerelési tárgyak kínálják magukat.

János szíve csücske a Bocskai-sapka, jó néhány darabbal bír már, a 44-es mintájúra külön is felhívja a figyelmemet. Martinnak az egyenruhák a kedvencei, ő maga is egy altiszti egyenruhában feszít. No meg a kitüntetések. Az egyik régi fotográfiáról Dósa János fogatolt tüzér hadapród szakaszvezető, ütegparancsnok tekint ránk méltósággal. Ő János dédnagyapja! Martin tablója a Magyar Királyi Hadsereg 1938-1945 közötti tiszti egyenruháit vonultatja fel - az összeállítás a kislángi kiállításon is nagy népszerűségnek örvend.

A két gyűjtő együttműködése példaértékű a székesfehérvári-tatai

 

Címkék#Kisláng

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!