Nózi kutya bukkant az élelmiszertolvaj unoka nyomára

Többször is betört nagyanyjához az a férfi, akihez legutóbb a zámolyi körzeti megbízott kutyájának segítségével jutottak el a rendőrök. Nózi kutya a betörés helyszínén hagyott pulóverről fogott szagot.

Bokros Judit

Kedden hajnalban a szabadidejét töltő zámolyi körzeti megbízottól egy riadt idős női hang kért segítséget. Elmondta, hogy Kossuth utcai otthonukban egy csuklyás betörőt értek tetten. Fia megpróbálta elkapni az illetőt, de az kitépte magát pulóveréből, és a nála lévő hátizsákkal együtt a kerítésen keresztül kereket oldott. Az asszony szerint nem ez volt az első alkalom, hogy lakásából élelmiszer tűnt el. Még tippje is volt, hogy talán az unokája, vele élő fia unokaöccse lehet a tettes – tudtuk meg kedden R. Szabó Ágnes megyei rendőrségi szóvivőtől.

A zámolyi körzeti megbízott a helyszínre sietett, ahol megállapította, hogy a bejelentés valós. Egyúttal értesítette a rendőrség központi ügyeletét, és szükség esetére riasztotta a helyi polgárőröket is.

 

 

Nózi kutya a hátrahagyott pulóverről fogott szagot, és határozottan elindult a Kossuth utcán át a Vörösmarty utca irányába. Később a Nyári Pál kereszteződésnél átment a Kossuth utca jobb oldalára, majd megállt egy Dózsa György úti ingatlannál és jelezte, hogy megérkeztek. A polgárőrrel együtt a zászlós látta, hogy a házban világos van, de amint bekopogtak, kihunytak a fények. Feltételezni lehetett, hogy az elkövető a lakásban tartózkodik, de a határozott felszólítások ellenére sem nyitott ajtót. A zászlós az ügyeletes tiszt engedélyével hatolt be az épületbe, ahol megtalálta a keresett rokont. A 25 éves unoka először mindent tagadott, a lakásban azonban megtalálták a hátizsákot, amiben a nagymamától lopott élelmiszerek voltak.

A férfiról kiderült: több alkalommal hatolt be nagyszülője ingatlanára, hogy onnan élelmiszereket vigyen el. Ezúttal is a spájz ablakon jutott be a nyomozók körében Fantom néven elhíresült élelmiszertolvaj. Később szóban elismerte mind a behatolás, mind a lopás tényét. A férfi egyébiránt nem ismeretlen a rendőrök előtt. Legutóbb is a körzeti megbízott fogta el Nózi segítségével. Akkor a férfi olajos halkonzerveket lopott, s a dobozokon lévő jellegzetes árcédula buktatta le.
Nózi ezúttal is jelesre vizsgázott zászlós kollégájával és polgárőr segítőjével együtt, de az ügy részleteinek feldolgozásában még a Székesfehérvári Rendőrkapitányság nyomozóinak is bőven lesz dolguk – fogalmazott a szóvivő.

Nózi, Béres Tamás zászlós kutyája egyike az országban található összesen hat olyan rendőrkutyának, akik egyaránt képesek járőrszolgálati tevékenységre, nyomkövetésre és kábítószer felkutatásra. A kutya 3,5 éves, és Fejér megyébe kerülése óta sorozatos eredményeivel alaposan rácáfol avatási nevére, ami nem egyéb, mint Lutri. Hívónevét kajla orrnyergéről kapta gazdájától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!