Huszonkét új bíborost iktatott be XVI. Benedek pápa

A katolikus egyház huszonkét új bíborosát iktatta be a Szent Péter-bazilikában tartott konzisztóriumon XVI. Benedek pápa, s a bíborosi kollégium előtt szólt az egyház vezetőinek feladairól.

MTI

Huszonkét új bíborost kreált a Szent Péter-bazilika főoltáránál XVI. Benedek pápa a bíborosi kollégium eddigi tagjai előtt. A beiktatott bíborosok közül tizenhat európai, egy brazil, két ázsiai, három észak-amerikai. Heten olaszok, tízen a római kúria tagjai. A huszonkét bíborosból tizennyolc nyolcvan évnél fiatalabb pápaválasztó.     A pápa a hagyományosnál egyszerűbb szertartással, egyszerre adta át az új bíborosoknak a bíborosi kalapot, gyűrűt és pergament és latin formulával iktatta be őket, római címtemplomot vagy püspöki címet is kijelölve számukra.       Az egyházfő arra szólította fel a bíborosokat, hogy "szeretettel és életerővel szolgálják az egyházat, a tanítók tisztaságával és bölcsességével, a pásztorok energiájával és erejével, a mártírok hűségével és bátorságával". XVI. Benedek hozzátette,  hogy a világban és az egyházban is "az uralkodás és szolgálat, az egoizmus és altruizmus, birtoklás és ajándékozás, érdek és ingyenesség" között kell választani. A pápa arra kérte őket, imádkozzanak, hogy "szelíd erővel tartsa az egyház kormányát".     A XVI. Benedek hét éve tartó pápaságának negyedik konzisztóriumára 133 bíboros érkezett mind az öt kontinensről. Magyarországról Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, akit 2003-ban iktattak bíborossá.          Az új beiktatásokkal a bíborosok jelenlegi összlétszáma 213-ra emelkedett, közöttük 125 pápaválasztó. A világ 70 országát képviselik, 51 országnak van pápaválasztó bíborosa.      
A már napokkal ezelőtt Rómába érkezett bíborosokkal a pápa több találkozón is részt vett és beszédeiben többek között a világban egyre inkább terjedő "vallási analfabetizmus" veszélyére hívta fel a figyelmet.       Erdő Péter az MTI-nek adott interjúban is úgy fogalmazott, hogy az egyházat mindenekelőtt  a nemzetközi gazdasági és politikai elit elvilágiasodása aggasztja és a nyugati civilizáció kulturális összeomlása, amelynek része a keresztény vallásról való ismerethiány is.        
XVI. Benedek vasárnap az új bíborosokkal  szentmisét tart a Szent Péter bazilikában.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!