A mostani néhány hét mentheti meg a magyar mezőgazdaság idei évét

Dunaújváros - Legalább fél méteres emelkedést várnak a hétvégén a Dunán. Az őszi vetéseket megmentheti az enyhülés.

Szigeti Sándor

Legalább fél méteres víz-szintemelkedést prognosztizálnak a szakemberek a hétvégére a Duna dunaújvárosi szakaszán.

A folyó vízállása helyben huszonkilenc centiméter jelenleg. Tavaly ugyanebben az időszakban negyvennyolc centiméter volt. Ez a vízállás  ha szűken is, de már megfelel a hajózási igényeknek.

- A jelenlegi komoly hőingadozás nem kedvez a növényeknek. Napközben nem egyszer plusz tíz fok van, hajnalban pedig mínusz tíz fok is előfordulhat. Ilyen körülmények között gyakori, hogy megfagy a növény gyökere - figyelmeztet Márkli János.

A Pentele Mezőgazdasági Zrt. növényágazati vezetője hozzátette: nagy szerencsére a teljesen kiszáradt föld képes volt magába szívni a csapadék döntő többségét:

- Az olvadékvíz szépen beszivárgott a talajba. Szerencsére nem következett be az, amitől tartottunk, vagyis, hogy a hó alatt megdermedt talajról egyszerűen lefolyik a víz. Ha ez bekövekezett volna, óriási kár éri a mezőgazdaságot.

Az olvadásnak köszönhetően már a városon belül sem található jelentősebb mennyiségű hótakaró.

A magyarországi folyók esetében is érezhető lesz a változás. A Duna az idei év döntő többségében apadt. Az eddigi egyetlen jelentősebb emelkedés eddig január 27-én történt, amikor három méterrel növekedett meg a víz magassága Dunaújvárosnál. Rögtön másnap azonban apadás kezdődött, amely közel egy hónapon át tartott. Február 16-tól lassú, de biztos emelkedést mutatnak az adatok, és az emelkedés azóta is tart.

A szakemberek azzal számolnak, hogy a hétvégén legalább fél méterrel nő a folyó szintje Dunaújvárosnál.

Ez sem jelent azonban majd problémát, hiszen a Duna csak most éri el átlagos magasságát.

Az előrejelzések szerint a következő napokban némileg csökken az átlagos hőmérséklet. Az enyhe és derűs februári napok után most csapadék várható, és hűvösebb időre számíthatunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!