Túl a kálvárián: Dávid szerfölött vidám fiú

Dunaújváros - A lakás ajtaján belépve szerfölött eleven, minden kópéságra kapható, rosszcsont, vidám kiskölyök fogad minket: ő Koncsek Dávid. Első mozdulata, hogy apja karjából hozzám kéredzkedik - de ez, sajnos, nem személyemnek szóló kitüntetés. - Mindenkivel első pillantásra összebarátkozik, egyszerűen nem tart az idegenektől, minden és mindenki érdekli! - magyarázza a másfél éves gyerek mozdulatát az apa, Koncsek József.

Pekarek János


Ilyen transzplantációt azonban hozzánk legközelebb Németországban végeznek. A gyerek gyógykezelését fizeti a magyar egészségbiztosítás, ám a szülő(k) kinttartózkodását nem. Egyértelmű volt, hogy a gyerek nem mehet egyedül, s különben is: az előzetes vizsgálatok szerint a lehető legjobb szervadományozónak az apa ígérkezett. 
Dunaújvárosban gyűjtést szervezett ügyükben egy alapítvány (a Dunaújvárosiak Egészségéért Közalapítvány), és rövid idő alatt több mint egymillió forint gyűlt össze számlájukon magánszemélyektől és közületektől. Ezen a pénzen idén júniusban, a tervezettnél sokkal hamarabb, mivel a gyerek állapota gyorsan romlott, utazott ki a háromtagú család a németországi Essen városának egyetemi klinikájára, ahol a májátültetést tervezték elvégezni.
A  Ronald McDonald házban kaptak lakóhelyet, amit hasonló helyzetben lévő családoknak épített egy amerikai alapítvány. Ám hamarosan mindhárom családtag kórházban kötött ki: elképesztő balszerencse-sorozat kezdődött.

A gyereket megpróbálták felerősíteni a német orvosok  akik megállapították, hogy valóban jó donor lehet az apa, csak előbb egy speciális edzésterv alapján le kell fogynia. Az itthon kohászként dolgozó, szemre rendkívüli kondícióban lévő, harmincegy éves férfi neki is látott a tréningnek.
Csakhogy közben a feleségen életmentő műtétet kellett végezni egy sérvkizáródás miatt. Azért, hogy az apa folytathassa a fogyókúrát, és a kisfiúval is legyen valaki, az apai nagymama utazott ki Németországba: ő a baracsi iskola igazgatóhelyettese. Mire jó a vakáció...
Ám Dávid állapota gyorsabban romlott, mint arra fel voltak készülve. Az apa még nem végzett a fogyókúrával, amikor mégis bele kellett vágni a szervátültetésbe. Előbb egy ismeretlen, idős férfi májának darabját ültették a gyerekbe, ezt az európai közös szervbankból kapták a sebészek. Azonban tizenkét óra alatt kiderült, hogy az új szerv nem működik. 
Nem maradt más hátra, mint hogy mégis az apa ugorjon be szervadományozónak. Ez a műtét már jobban sikerült  amint azt a roppant élénk kisfiú minden ébren töltött másodpercében bizonyítja is.

Négy hónapot töltött a Koncsek család Németországban,  ahol profi kiszolgálásban és ellátásban részesültek. De emlékük nem sok maradt az országról a kórházakon kívül... Rengetegen segítettek nekik ott is, magánszemélyek, még a német fémmunkások szakszervezete is, pénzzel, tolmáccsal, látogatással.
A lényeg az, hogy egy szemlátomást megerősödött Dávid szállt le a repülőről szeptemberben. S azóta átesett két, másoknak súlyos vírusfertőzésen is - amit viszont a sokat próbált kisgyerek szervezete gyorsan lerázott magáról.
Azzal azért mindkét szülő, s a tágabb rokonság is tisztában van, hogy minden népmesei végkifejlet ellenére, az apa fiába átültetett májdarabja bármikor kilökődhet a gyerek szervezetéből  és akkor a legjobb esetben is kezdődhet minden elölről...

De ha ez nem történik meg, akkor is élete végéig szednie kell Dávidnak a gyógyszereket, és rendszeres orvosi ellenőrzésre kell járnia.
Mégsem volt hiába a sok szenvedés, segítség, jóakarat, szakértelem. Dávid egyetlen pillanata is meggyőzhet erről bárkit. Elég hallani a nevetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!