Rossz szagú és ízű virslikért bírságoltak

Bár a Vidékfejlesztési Minisztérium ellenőrzésén a legtöbb virsli kiállta a próbát, két fajtánál a hatóság érzékszervi - idegen szag, íz - kifogásokat emelt, és bírságot szabott ki.

duol.hu

Az országos téli, kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzésen belül a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatósága (MgSzH) különösen alapos vizsgálat alá vetette a virsliket november végén, hiszen ez az egyik hagyományos étel Magyarországon a téli ünnepek alatt.

Összesen 62 féle virslire terjedt ki az ellenőrzés, több mint 400 akkreditált laborvizsgálat készült. A virslinek legalább 40 százalék húst kell tartalmaznia az élelmiszerkönyvi előírások szerint. A fehérjetartalom legalább 10 százalékos kell, hogy legyen, a víz-, zsír- és sótartalom pedig nem haladhatja meg a 70, 25, illetve 2,5 százalékot. 

A termékek az előírások alapján összességében megfeleltek, ám két fajta virslinél a hatóság érzékszervi (idegen szag, íz) kifogásokat emelt, és bírságot szabott ki. Három fajtánál a jelölések nem feleltek meg az előírásoknak. 

Az értékelés során a sertéshúsból készült virslik közül hét, a baromfivirsliknél pedig három termék kapta meg a maximális 5 pontot. A vizsgálat eredményeit az origo.hu-n olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!