Nem mindenhol a Jézuska hozza az ajándékot

Európa legtöbb országában ugyan megszokott, hogy a Mikulás vagy a Jézuska hozza az ajándékot a gyerekeknek karácsonykor, de vannak országok, ahol a napkeleti bölcsek, vagy épp boszorkányok lepik meg a gyerekeket, és nem feltétlenül decemberben, hanem januárban.

MTI

Spanyolországban például nagyobb türelemre van szükség, mert az ajándékozásra január 6-ig kell várni. A három királyok akkor járják végig ajándékaikkal a falvakat és a városokat, ebből az alkalomból színpompás felvonulásokat tartanak az ibériai országban. A hagyomány arra nyúlik vissza, hogy Jézus ugyan december 24-én született, a napkeleti bölcsek - Gáspár, Menyhért és Boldizsár - azonban csak januárban érkeztek meg hozzá, hogy hódoljanak előtte.

Olaszországban a nem éppen vonzó, ámde szeretetreméltó banya, Befana hozza az ajándékokat. A boszorkány január 6-ra virradóra repül seprűjén házról házra, becsúszik a kéményeken, és megajándékozza a derék gerekeket. A rosszaknak szenet hagy hátra.

Svédországban manó, a Mikuláshoz nagyban hasonlító Jultomte gondoskodik az ajándékokról szenteste. Segítője - tomtebisse - is van, ő a Mikulás manóihoz hasonlít.
 
Izlandon 13 koboldszerű legény lepi meg a gyerekeket, akik ha jól viselték magukat, ajándékot találnak karácsony előtt 13 nappal cipőjükben. Ha rosszak voltak, krumplit kapnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!