A virsli nem hagyományos magyar fogás, mégis elterjedt

A disznó előtúrja a szerencsét, mondják, ezért kell szilveszterkor ropogós malacsültet enni. De mennyire kell a pénztárcánk mélyére nézni a szerencse érdekében?

Lovász Lilla

Egy középkori babona úgytartja, ha nem falunk fel mindent szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni semmiből. Előbb azonban meg kell venni, majd főzni a finomságokat, hogy aztán gáláns mértékletességet tanúsítva hagyjunk belőle egy keveset másnapra is... A baromfin, halon azonban senki ne is gondolkozzon: a babona szerint a  szárnyas  hátrakaparja a szerencsét, a hal pedig elúsztatja azt. Marad tehát a sertés, ám az sem minden formájában: legjobb ropogósra sütve, így ugyanis minden tekintetben ígéretes esztendőt hoz magával.
A piacokon a malachús kilójának ára 1750 forint, ám süldőt olcsóbban, 1190-ért is lehet már kapni. A virsli hazánkban is hagyományossá vált, valószínűleg a német étkezési kultúra hatására. Egyszerű és gyors elkészítése miatt igen csábító szilveszteri étek. Az igazán minőségi, tiszta húsból készült termék kilójáért a piacon   akár közel 1800 forintot is otthagyhatunk. Emészthető beles frankfurtit lehet már 890-ért kapni, a műbeles kilója pedig 990 és 1350 forint között mozog. Ugyancsak hagyományos étel a lencse, amelyet az új év első napján, első étkezésként érdemes fogyasztani, hogy kifejtse jótékony hatását: aki így tesz, az elkövetkező esztendőben nem ürül ki a pénztárcája. Sok háznál mandulaszemet vagy más apróságot főznek a lencsefőzelékbe, és az a leány, aki ezt megtalálja, a babona szerint még a következő évben  férjhez megy.  Kilója a piacon hét és nyolcszáz forint körül alakul: ennyit talán érdemes a jövő teli pénztárcájára áldozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!