Újabb rekord: összesen 28 ezernél több hossz az úszógálán

Dunaújváros - Huszonhatezer és még párszáz hossz egy nap alatt, ami ezerháromszáz kilométernél is több - újabb rekordot döntve ennyit teljesített a 2011-es úszógála mezőnye. Sok jó ember kis helyen is elfér, tartja a mondás, ami tökéletesen igaz az úszógálára. Hiszen szombat déltől vasárnap délig ismét több száz nevező otthona lett az uszoda, akiket nem csak a sport, a versengés, a mozgás, hanem a jótékonykodás is vezérelt, immár ötödik alkalommal.

Gallai Péter

Persze,  vannak, akik komolyabban szelték a habokat, míg mások kissé lazábbra vették a tempót, de itt tényleg nem az számított, ki hányadik. A Széchenyi gimi csapata a kezdetek óta részese a gálának, Csathóné Zágoni Nóra tanárnő szerint már önjáró a dolog:  -Tanári kiránduláson voltunk, a gyerekek elkezdték, aztán mi is csatlakoztunk. Azzal sosem volt gond, hogy meglegyen a létszám, sőt, mindig több a jelentkező. Éjszaka valamicskét aludtunk, de azért az nem volt igazi pihenés. Menet közben nem néztük, hányadikak vagyunk, nem ez számított, hanem a részvétel.

Vasárnap délben, a befutó előtt aztán ismét kitört a szokásos, össznépi fieszta: aki élt és mozgott, az a medencébe ugrott, táblákkal, zászlókkal. Így ért véget a nagy menetelés.

Szalontai Károly főszervező szintén nem sokat aludt, de hát már megszokta, hogy ebben az egy napban folyamatosan talpon van. Persze, a lelkes segítők nélkül ő sem boldogulna. A díjátadó után arra gondoltam, megkérem, pár szóban vonjon mérleget az idei gáláról, de helyette megtették ezt mások. Ugyanis sorra érkeztek a csapatok tagjai, hogy elköszönjenek tőle, s egy-egy mondtattal értékeltek is a rendezvényt:

- Minden szuper volt. Karcsikám, köszönjük, remekül éreztük magunkat ismét. Jövőre újra találkozunk, mert biztosan eljövünk Dunaújvárosba, nem hagyjuk ki ezt a mókát, versenyt, élményt.

Azért ő is szóhoz jutott: - Akkor ezek szerint nem volt olyan rossz az ötödik gála sem. S ha már amolyan jubileumot ültünk, különdíjjal jutalmaztuk a dunaújvárosi Plesz Józsefet, aki a kezdetek óta medencébe száll. Ez miért különleges? Mert betegsége miatt félig lebénult, de jelenléte példát és erőt adhat másoknak, nem szabad feladni.

 A legifjabb versenyző, a nyolcéves Szőke Barnabás is különdíjat vehetett át dr. Szántó Jenőtől, a DF oktatási rektorhelyettesétől, csakúgy, mint az ötletgazda, Gyenei Mihály.

A jövőről szólva már annyit megtudtunk, hogy a minisztérium támogatását élvezve, akár Budapestet, vagy három megyét bevonva, még nagyobb szabású esemény lehetne, akár több helyszínnel is...

Az úszógála végeredménye: 1. Etil Alakulat 2368 hossz, 2. Spuris Cápák 2252 hossz, 3. Dunaújvárosi Főiskola Acélszív 2152 hossz, 4. FTC Swimmasters 2000 hossz, 5. ELTE-Beach Polython 1944 hossz, 6. Edzésonline UVCS I. 1774 hossz, 7. Széchenyi István Gimnázium 1690 hossz, 8. Bármit Megúszók 1614 hossz, 9. Edzésonline UVCS II. 1596 hossz, 10. Fröccs 1564 hossz, 11. Ex-Mix 1562 hossz, 12. TTF Csuromvíz 1548 hossz, 13. Habroham Dunaferr Ifi 1280 hossz, 14. Gumikacsák 1196 hossz, 15. Tavirózsák és Hímárok 1080 hossz, 16. Jóbarátok 824 hossz.

A pénteki, négyórás minigála végeredménye: 1. El-Hopp 376 hossz, 2. Vízilabda bűvölők 356 hossz, 3. Búvárpalánták 336 hossz, 4. Orca 334 hossz, 5. Marcali Úszó Klub 298 hosz, 6. Vízipók Csodapók 288 hossz, 8. Sakk-Matt 189 hossz.

A minigála és az egynapos verseny összesítése alapján: 1443 kilométert úsztak le a csapatok, szemben a tavalyi 1407-el. A 28 ezer 861 hossz pedig ennyi forintot jelent majd a Jószolgálati Otthonnak és a Móra iskolának. Minden egyes forintért szó szerint megdolgoztak az úszók, de örömmel tették, mint mindig. A gála hírét pedig a Magyar Televízió is országossá teszi, ők is itt forgattak vasárnap.

A dunaújvárosi Ex-Mix csapata szintén ünnepelt a végén, az ő keretükben tempózott a mezőny legfiatalabbja, a különdíjas Szőke Barnabás. Az utolsó percek  vasárnap ismét gálahangulatban teltek, a csapatok zászlókkal, táblákkal együtt lubickoltak a pályákon, de bekerültek a lufik is a medencébe.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!