Temetői randalírozók - A helyzet némiképpen javult, de még bőven akad tennivaló

Dunaújváros - Közel két hónap elteltével mintha csillapodni látszódnának a temető körüli anomáliák. Kevesebb a lopás és kevesebb a rongálás is az elmúlt hetekben.

Szigeti Sándor

A Dunaújvárosi Hírlap még június 25-én számolt be arról, hogy a dunaújvárosi köztemetőben a legalapvetőbb emberi érzésekre is fittyet hányva rongálják a sírokat, lopják a virágokat. A lezárt kapukat részben befeszítették, részben a mellettük lévő kerítést letaposták azok, akiknek útjában volt. Előfordult olyan eset is, amikor valaki az autóját a sírkertben mosta, hogy ezzel spóroljon.

- Azt kell mondjam, hogy a hírlapban megjelent cikk után javultak az állapotok. Korábban arra is panaszkodtak a hozzátartozók, hogy a síroknál lévő, kifejlett tujákat visszanyesik ismeretlenek. Valószínűleg virágüzleteknek értékesítették őket. Lehet, hogy néhány érintett is olvasta az újságot, mert az elmúlt időszakban megszűntek az ilyen esetek - mondta el lapunk kérdésére a DVG ZRt. szolgáltatási igazgatója.

Gebei Bálint hozzátette: arról azonban nincs szó, hogy megszűnt volna minden problémájuk:   A viráglopások továbbra is gyakoriak, és az illegális szemetelőkkel kapcsolatban is akad tennivaló.

A temetői gondnokság nem feltétlenül van egyszerű helyzetben, hiszen jogosítványai korlátozottak, és a bizonyítási eljárás  sem problémamentes.

Nem egy esetben tettek már feljelentést ismeretlen tettesek ellen a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon különböző bűncselekmények miatt. Az eljárások jelenleg is folyamatban vannak, nagy kérdés azonban, hogy a rendelkezésre álló minimális információk birtokában kézrekerülnek-e valaha is az elkövetők.

A városi sírkertben nem ritkák a hangoskodások sem, amikor a temetőn átvonuló csoportok zavarják meg a csendben emlékezőket. Kérdés, ez ellen mit lehet tenni?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!