Házkutatás volt tíz székesfehérvári autókereskedésben

Székesfehérvár - Egy időben 10 székesfehérvári autókereskedésben mintegy 50 pénzügyi nyomozó és pénzügyőr tartott házkutatást a közelmúltban; egy embert előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság - közölte lapunkkal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Bognár Máté

A NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának (KDRBI) pénzügyi nyomozói a régió pénzügyőreinek segítségével 13 Fejér megyei helyszínen tartottak házkutatást – mondta el lapunknak Kovács Attila pénzügyőr zászlós, a NAV KDRBI sajtóreferense. A pénzügyi nyomozók és a pénzügyőrök 10 székesfehérvári autókereskedésben tartottak egyidejűleg házkutatást és környezetvédelmi termékdíj ellenőrzést; emellett a nyomozók átvizsgálták a cégeket irányító személy irodáját és lakhelyét is.

Az eset részleteiről szólva a sajtóreferens rámutatott: egy 33 éves férfi irányításával két székesfehérvári székhelyű cég 2009 és 2011 között gépjárműveket vásárolt az Európai Unió tagországaiban, a kocsikat Magyarországon adták el. A gyanú szerint a cégek az áfa bevallásaikban „elfelejtették szerepeltetni” értékesítéseiket, tehát az általános forgalmi adó tekintetében sem bevallási, sem befizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget; így a jelenlegi adatok alapján 168 millió forintot nem fizettek be az államkasszába. Az összehangolt akcióban részt vevő mintegy 50 fő az autókereskedésekben több mint 300 gépjárművet ellenőrzött le.

 - A nyomozó hatóság a cégeket irányító férfit őrizetbe vette és gyanúsítottként hallgatta ki, majd ezt követően az ügyészség indítványára a Székesfehérvári Városi Bíróság elrendelte előzetes letartóztatását - közölte Kovács Attila.

A sajtóreferens megjegyezte: különösen nagy értékre elkövetett adócsalás elkövetése miatt akár nyolc évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!