Figyelem! Extrém UV-B sugárzás, hőségriadó csütörtökön

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtökön közölte, hogy péntektől az UV-B sugárzás mértéke várhatóan csökken, az ország területének a túlnyomó részén a 7,5-es érték alá esik vissza, ezért már nincs szükség a riasztásra.

MTI

Az OMSZ csütörtök délután narancssárga riasztást adott ki az ország északkeleti részére. Az előrejelzés szerint nyugat felől hidegfront közeledik, több helyen zápor, zivatar várható. A hidegfront pénteken át is vonul Magyarország felett, annak nyomán mindenütt mérséklődik a nagy meleg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden hívta fel a figyelmet arra, hogy szerdán a riasztási értéket meghaladó, 8,1-es, extrém UV-B sugárzás várható. Csütörtökre pedig hőségriasztás rendelt el több régióra az országos tiszti főorvos.


Hőségriadó

Elsőfokú hőségriasztást rendelt el csütörtökre több régióra az országos tiszti főorvos - tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-t.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön a Dél-Dunántúlon, a közép-magyarországi régióban és az Alföldön jellemzően 26 Celsius-fok körüli középhőmérséklet várható - olvasható a közleményben.
Mint írták, az országos tiszti főorvos az érintett területekre a csütörtöki napra a lakosság számára szóló figyelmeztetésként elsőfokú hőségriasztást ad ki; ezeken a területeken napközben a hőmérséklet elérheti a 34 fokot. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyomatékosan kéri az érintett területeken élőket és az ott tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, s délelőtt 11 és délután 3 óra között lehetőleg ne menjenek a tűző napra. Javasolják, hogy a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával védjék az emberek a bőrüket.

Kitértek arra is, hogy az északnyugati országrészre csütörtökön már hatással lesz egy közelben lévő hidegfront, így ott a legmagasabb hőmérséklet 30 fok alatt valószínű.

Pénteken egy markáns hidegfront hatására 5-10 fokkal lehűl a levegő, ezt követően a jövő hét elejéig mindenhol 30 fok alatt marad a csúcshőmérséklet - olvasható a közleményben.


Extrém UV-B sugárzás

Szerdán szinte az egész országban erős lesz az UV sugárzás, a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön pedig hőség várható - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-hez eljuttatott közleményében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán és csütörtökön a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön várhatóan 25 Celsius fok feletti alakul a napi középhőmérséklet. Ezért az országos tiszti főorvos és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja az érintett területeken élők, illetve nyaralók figyelmét, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, és délelőtt 11 és délután három óra között ne tartózkodjanak a tűző napon. A leégés ellen a megfelelő öltözködést és a napvédő készítmények használatát ajánlják.

Az ÁNTSZ hangsúlyozta: szerdán az ország szinte egész területe felett igen erős lesz a napsugárzás, az UV index 7,5 felett várható.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat korábban azt közölte: extrém, 8,1-es értéket is elérő UV-B sugárzás várható szerdán az ország szinte egész területén. Ezért arra kérik az embereket, hogy a riasztás visszavonásáig fokozottan védekezzenek a napsugárzás okozta megégés ellen. Normál bőrtípusnál ugyanis már 17 percnyi napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető a http://www.met.hu/UV-B/ weboldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!