Duplájával többen drogoznak a megyében

Június 26-a a kábítószerellenes világnap. 1987-ben ekkor deklarálta az ENSZ, hogy nemzetközi összefogás kell a drogok visszaszorítása érdekében. Szomorú hír, hogy egy friss felmérés szerint a fehérvári diákok kábítószer-fogyasztása megduplázódott, s arányaiban utolérte Dunaújvárost: a 8-10. évfolyamosok 31 százaléka fogyasztott már valamilyen drogot!

Házi Péter

Elszomorítóak az eredményei a legfrissebb, még nem publikált, tágabb értelemben vett drogfogyasztást vizsgáló felmérésnek. Megyénkben négyszáz, 8-9-10. évfolyamos diákot kérdeztek meg a témában, ez alapján kimondható, hogy egyre fiatalabban ismerik meg a kábítószereket az iskolások. Amíg korábban a tizenhatodik életév körül találkoztak először droggal, most ez már a 8-9. osztályosokra, azaz a 14-15 évesekre jellemző.

 

 

- Az elmúlt fél évtizedben a megyében közismert volt, hogy Dunaújvárosban terjedtek el leginkább a különféle szerek, az említett korosztály egyharmada próbált már valamilyen drogot. Székesfehérváron ez mindössze 15 százalék volt, sajnos mostanra ez a különbség megszűnt, a fehérvári 14-16 éves korosztály 31 százaléka ugyancsak próbált már valamilyen szert - emelte ki a kutatás legfontosabb eredményét Domokos Tamás, az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet vezetője. Ha a megyei adatokat nézzük, a tanulók 33 százaléka fogyasztott már valamilyen kábítószert élete során, 62 százalékuk kipróbálta a dohányzást, 93 százalékuk pedig ivott alkoholt.

Továbbra is a marihuána vezeti a listát, a kérdezett fiatalok 23 százaléka tudja, milyen a füvezés, de igen kedveltek az egyébként vényköteles altatók, sőt újra jönnek fel az olcsó kategóriába tartozó ragasztók, higítók, azaz a szipuzás, amiről sokan azt hitték, hogy teljesen el fog tűnni. A gyerekek hat százaléka ismeri a bulizást felpörgető extasyt, de a legmegdöbbentőbb, hogy ugyanennyien találkoztak már a villámkarriert befutott mefedronnal. Ez utóbbi nagyon sokáig nem szerepelt a kábítószerek listáján, így a neten is legálisan lehetett hozzájutni.

Igen érdekes része a kutatásnak, hogy olyan, korábban szinte ismeretlen alkoholtermékek is megjelentek a fiatalok körében, mint az alkopop-italok. Ezek általában vodka vagy egyéb tömény ital alapúak, de citromos, málnás, dinnyés üdítőitallal hígítják azokat, ami elfedi az alkohol kesernyés ízét, másrészt az üvegen szerepel az alkoholtartalmat adó nagy márka neve, ami így a márkaépítés kulcsa, hiszen a fiatal később már tudja , milyen töményet érdemes rendelnie, mi a menő. A 8-9-10. osztályos tanulóknak 23-25 százaléka rendszeresen fogyaszt ilyen alkopop- italokat. Újdonság, hogy amíg a kilencvenes években a sör volt a vezető alkohol, most a bor vette át a helyét, az említett korosztály tagjainak fele ivott már bort!

- Hiába rendez egy művelődési intézmény drogmegelőző napot, oda egyetlen érintett fiatal sem megy el. Ezért olyan fiatalokra van szükség, akik hitelesek tudnak lenni saját korosztályuk számára, s akik odamennek a szabadidejüket a panelházak árnyékában eltöltő fiatalokhoz, s meggyőzik őket a drogozás veszélyeiről. A SZITI egyesület ősztől ilyen felkereséseket szervez a város panelházas részeiben. Ehhez a munkához persze áldozatkész fiatalok kellenek - tette hozzá Domokos Tamás.

Ősszel egyébként egy merőben új típusú, a tanulók viselkedésének kockázatait feltérképező kutatás tesztterülete lesz Székesfehérvár: az ENSZ felmérései általában úgy készültek az elmúlt évtizedekben (és készülnek most is), hogy a kérdések még a legszegényebb országokban is értelmezhetőek legyenek, ám emiatt nem igazán alaposak. Egy, Amerikában kidolgozott módszer viszont jóval pontosabb képet ad a mai fiatalokra leselkedő veszélyekről, ezt adaptálja a magyar viszonyokhoz az Echo Survey Kutatóintézet. Az összes, fehérvári iskolát felkérik majd arra, töltessék ki a tanulókkal a tesztet, így a tanárok anonim módon, de mégis osztályra lebontva láthatják a legfőbb kockázatokat. Így a pedagógus számára kiderül, melyek az adott osztályban a népszerű drogok, ezzel megelőzhető az a melléfogás, hogy az osztályfőnöki órára olyan előadót hívnak meg, aki az intravénás kábszerek veszélyeiről beszél, holott azt egyetlen diák sem használ, ellenben masszívan iszik...

- Az ENSZ még mindig fenntartja azt a víziót, hogy szermentessé kell tenni a társadalmakat. Ez olyan, mint a világbéke: sajnos soha nem lesz ilyen. Az illúzióval le kell számolni, kábítószerek mindig is voltak és lesznek, a cél inkább a társadalmi károk mérséklése kell legyen, azt kell elérni, hogy az emberek legalább tisztában legyenek azzal, melyik drog miként és mennyire teszi tönkre a szervezetet - summázott Domokos Tamás.

- Az ENSZ még mindig fenntartja azt a víziót, hogy szermentessé kell tenni a társadalmakat. Ez olyan, mint a világbéke: sajnos soha nem lesz ilyen. Az illúzióval le kell számolni, kábítószerek mindig is voltak és lesznek, a cél inkább a társadalmi károk mérséklése kell legyen, azt kell elérni, hogy az emberek legalább tisztában legyenek azzal, melyik drog miként és mennyire teszi tönkre a szervezetet - summázott Domokos Tamás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!