Az újságolvasás ünnepe - sajtófesztivál családi nappal

Budapest - Alig győztük újsággal, amint kiraktuk, elkapkodták a standról a lapjainkat. Ezt Kázmér Judit, lapcsoportunk, a Pannon Lapok Társasága (PLT) stratégiai ügyvezető igazgatója mondta a szombati, immár ötödik Sajtófesztiválon.

Osváth Sarolta

- Meglepett bennünket ezúttal is, hogy a fesztivál jobbára fővárosi közönsége mennyire érdeklődik a vidéki sajtótermékek iránt. Ez azt bizonyítja számunkra, hogy van kereslet a nyomtatott sajtóra, az emberek szeretnek olvasni, szívesen veszik kézbe és forgatják a nyomdaszagú újságokat - tette hozzá.
A Pannon Lapok Társasága hagyományos szereplője a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) által szervezett Sajtófesztiválnak, ötödik alkalommal állítottuk fel standunkat a belvárosban, a Vörösmarty téren. Sikerrel felhívtuk a figyelmet a lokális sajtóra, Fejér, Veszprém, Vas és Zala megye vezető közéleti napilapjainak színes, gazdag tartalmára.

 

 

Lapjaink mellett a Sajtófesztiválon bemutattuk a PLT egyéb termékeit, a szerkesztett és ingyenes hirdetési újságjainkat és más sikeres kiadványainkat is. Több mint 40 kiállítási pavilonban mintegy félezer sajtótermék kiadója, újságírók, szerkesztők adtak egymásnak és az olvasóknak találkozót, immár ötödször.
- Külön öröm, hogy a Magyar Lapkiadók Egyesülete kezdeményezéséből mára hagyomány lett - emelte ki Kázmér Judit, az MLE korábbi elnöke. - Jó hangulatú családi programmá nőtte ki magát a fesztivál, amely egyben megerősíti elkötelezettségünket és hitünket, hogy a nyomtatott sajtónak van jövője, kár kongatni fölötte a vészharangot. Tény, hogy az embereknek manapság kevesebb pénzük van az újságokra, az előfizetői és az árus példányszámcsökkenés ennek is betudható. De nem szabad hagynunk, hogy leszokjanak az olvasásról, a fiatalokkal pedig meg kell szerettetnünk olvasást, sőt az újságolvasást! Ezt már gyerekkorban érdemes elkezdeni. A PLT az elmúlt időszakban sok olvasásra nevelő programot indított el általános és középiskolásoknak (Ladik, Híd és Séta-program), lapjainkban hetente megtalálhatók a kimondottan fiataloknak szóló rovatok is - emlékeztetett.
A fesztiválon a PLT-é volt egyik legnépszerűbb pavilon, nagy sikert aratott a kiállított Kobold nevű nyomdagép-matuzsálem, többen szívesen ki is próbálták volna. A PLT színes lapjait is vitték, mint a cukrot. Szép számmal fogytak a PLT kiadásában megjelent könyvek is, kelendő volt az olvasói recepteket tartalmazó szakácskönyvsorozat, valamint a vörösiszap-katasztrófát megörökítő, Eltűnt világ című, fotókkal illusztrált kiadvány.


Kovács Tibor, az MLE elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta: a lapkiadók meggyőződése szerint a sajtónak kiemelt szerepe van a fiatalok szövegértési képességeinek fejlesztésében. Ez kihat kritikai szemléletmódjuk erősítésére és általában az állampolgári tudatuk kialakulásra. Ezért a sajtófesztivál az idén a fiatal olvasókat kívánja megszólítani. A fiatalok kétharmada olvas rendszeresen sajtót, ez megegyezik a felnőttek olvasási szokásaival. Meglepő, de igaz: 2000 óta 40 százalékkal nőtt hazánkban az újságolvasó diákok aránya. Az MLE tagjai az idén például mintegy 130 ezer fiatalt vontak be a 2007 óta zajló, az olvasásra nevelést célzó programjaikba. A felmérés szerint a lányok többet olvasnak, mint a fiúk és elsősorban szórakozási céllal vesznek kézbe lapokat. A fiúkat a műszaki jellegű és az autós magazinok érdeklik jobban, a városiak többet, a kistelepülésen és a falvakban élők kevesebb újságot olvasnak.

 


 
A sajtófesztiválon persze nem érvényesült a statisztika: ott mindenki szívesen vitte magával és ült le a drága, de ezúttal ingyen megkapható színes magazinokkal a padokra, a kávézók asztalai mellé. Elmélyedni persze aligha lehetett, mert non-stop ment a műsor. Délelőtt inkább a kicsiknek szólt a program, az Alma Zenekar és a bohócok műsora, délután pedig az ismert műsorvezető, Rákóczi Feri konferálta az eseményeket. Sokakat elcsábítottak a fesztiválon most először résztvevő közmédia hírességei - Veiszer Alinda, Jegyes-Tóth Kriszta, Süveges Gergő, Nika György és még sokan mások -, ezúttal a látogatók készíthettek interjút velük. A fesztiválozó gyerekek nagy örömére megjelent a tévémaci és Süsü, a sárkány is. Nemcsak programban, ételben, italban sem volt hiány a Sajtófesztiválon, amely teljes sikerrel  és a Balkán Fanatic, koncertjével ért véget.

 

 

A legnagyobb izgalom ezúttal is a "Te vagy az én emberem..." általános iskolásoknak meghirdetett interjúpályázat eredményhirdetését övezte, a beküldött 98 pályamunkából az első három helyezett vehette át a színpadon a díjat: a győri Kincses Barnabás, akinek választottja: Földes "Hobo" László, a kocséri Magyar Botond, aki Juhász Árpáddal készített interjút és a rákóczifalvai Vincze Gyöngyi, ő Pataky Kata,  a lovak nyelvén értő Suttogó személyére volt kíváncsi. A nyertesek a Sajtófesztivál támogatóinak értékes ajándékait vehették át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!