Schmitt: március 15. megérintette a magyar emberek szívét

Március 15-e volt régen is az az ünnep, ami a magyar emberek szívét megérintette - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök kedden, a Duna Televízió Reggel a Dunán című ünnepi műsorában.

MTI

Az államfő arra a kérdésre, hogy mit jelent neki március 15-e, úgy válaszolt: már kiskorában megtanulta, hogy az ünnepnek meg kell adni a méltóságot. Hozzátette: március 15-e volt régen is az az ünnep, ami a magyar emberek szívét megérintette.
Közölte: a mai március 15-e annyiban más az elmúlt évek megemlékezéseitől, hogy eltűnnek a kordonok a Kossuth térről. A kordon mindent szimbolizál csak az összetartozást, a szabadságot és az ünnepet nem, kordont az húz, akinek félnivalója van, vagy el akarja magát határolni valamitől - jelentette ki.
Hozzá tartozik az ünnep lényegéhez, hogy a megemlékezésen senkit nem akadályoznak a mozgásban, "én is személy szerint átérezhetem a szabadság szép ízét" - hangsúlyozta.
Schmitt Pál úgy fogalmazott: a hazafiság olyan érzés, amelyre minden nemzetnek szüksége van.
A köztársasági elnök kiemelte: áprilisra lesz kész az új alkotmány, mint 1848-ban az áprilisi törvények, melyek részei a történelmi alkotmányunknak. Fontos, hogy ez az alkotmány mindenki alkotmánya legyen - jelentette ki. Hozzátette, hogy alkotmányozási kényszer ugyan nincs, de van alkotmányozási elvárás.
A kormánypárti frakcióvezetők hétfőn adták át az államfőnek az alaptörvényről szóló törvényjavaslatot. Ezzel kapcsolatban Schmitt Pál fontosnak nevezte, hogy az alkotmánytervezet modern és európai. 
Hozzátette: örül annak, hogy a magyar nyelv ápolása, az élethosszig tartó tanulás és az egészséges életmód fontossága is belekerült az alaptörvényről szóló törvényjavaslatba.
Mint fogalmazott, államfőként nem döntéshozó, de segítheti a folyamatokat egyebek közt azzal, hogy "jó szívvel" aláír olyan törvényeket, melyek nem ütköznek az alkotmányosságba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!