Légszennyezettség: kritikus értékeket is mértek

Több tényező egyidejű közrejátszása miatt az elmúlt napokban a levegőben lévő szálló por koncentrációja megugrott. Dunaújvárosban is magasabb értékeket mértek.

Gallai Péter

 


Az elmúlt napok csapadékmentes időjárása, valamint a talajmenti hideg és a felsőbb rétegekben található meleg miatt a szennyező anyagok  koncentrációja a  légmozgással nem tud hígulni.  Így a tíz mikrométer alatti légköri aeroszolok  amit a köznyelvben csak szálló porként (PM10) neveznek  mértéke  jelentősen megemelkedett.   Ebben a hétvégi jelentős gépjárműforgalom is közrejátszhatott,  leginkább a dízel üzemű autók károsanyag-kibocsátása miatt. Sőt, a mérőműszerek adataiból az is kiderült, az esti és éjszakai órákban ugrottak meg  jelentősen az értékek, ami a fűtés hatására is utal.

Vannak olyan városok, például Miskolc, ahol napok óta az egészségügyi határték kétszáz százaléka a szálló por koncentrációja. A szabályok alapján a PM10 esetében az egészségügyi határték ötven mikrogramm  köbméterenként, huszonnégy órás átlagban. Az önkormányzatoknak akkor kell tájékoztatni a lakosságot, ha két egymást követő napon  a szálló por mennyisége eléri a  hetvenöt mikrogrammot (százötven százalék), a riasztási kötelezettség pedig akkor áll fent, ha százas (kétszáz százalék)  napi átlagokat mérnek.

A dunaújvárosi automata mérőműszer adatai alapján tegnap délben a huszonnégy órás átlag tekintetében száznégy százalék volt a PM10 koncentrációja. Az órás adatokat elemezve, szombaton reggel százötven, vasárnap hajnalban pedig kétszáz mikrogramm feletti részadatok is születtek. Szerdán délben 37.5, rá egy órára 45.8 mikrogrammot mutattak a számok.

A szakemberek szerint a szálló por rövid távon nehéz légzést, köhögést okozhat, valamint  irritálja a nyálkahártyát is.  Emellett növelheti az asztmatikus megbetegedések számát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!