Leomlott egy löszfal, gyerekek haltak meg

DH - Két kisgyermek halt meg, egy felnőtt sérült, miután rájuk omlott egy ház mögötti löszfal a Somogy megyei Ságváron. Egyikük életét sem tudták már megmenteni a helyszínre kiérkező tűzoltók és mentők.

MTI

A település kömpei részén, a külterületi lakott övezetben lévő Csalogány utcában egy háznál az épület mögötti löszfalba akartak támbetonfalat készíteni a tulajdonosok - mondta el Kecskés Gábor, Ságvár polgármestere az MTI-nek.
A helyszínen dolgozó férfiak éppen azért végezték a munkát, hogy a házra ne dőljön rá a löszfal - tette hozzá. A férfiak egy 1 méter mélységű, 16 méter hosszúságú és 60 centiméteres szélességű árkot ástak, amikor a tulajdonos ötéves kisfia és a szomszéd 11 éves kislánya a területen játszottak, s a föld elindult - mondta a polgármester.
Kecskés Gábor elmondta: a föld nyomása mintegy 10-15 köbméter földet zúdított a gyermekekre. Közlése szerint a gyerekek felett 1,5 méter földtakaró volt, amely nyakig betemetett egy 35 éves férfit is. 
A helyszínre érkező földi és légi mentőegységek egy órán át próbálták újraéleszteni a gyermekeket, sikertelenül. A 35 éves férfit kórházba szállították. 
A polgármester saját hatáskörében 30-30 ezer forint azonnali gyors segélyben részesítette a gyermekek hozzátartozóit.
Információk szerint hétfőn érkezik geológus a helyszínre, aki megvizsgálja a löszfal állapotát, és megállapítja, mi okozta az omlást.

Egy órán át próbáltak újraéleszteni

A rendőrök a riasztást követően perceken belül kiérkeztek, majd puszta kézzel és ásókkal kezdték meg a gyermekek keresését - mondta el Bíró Gábor rendőr százados, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense a baleset helyszínén szombaton az MTI tudósítójának. Mint mondta, az ő gyors és megfeszített munkájuk nyomán előbb a kislányt, később a kisfiút találták meg. 
Kecskés Gábor polgármester az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a helyszínre érkező földi és légi mentőegységek a föld alól kiszabadított gyerekeket egy órán át próbálták újraéleszteni, de sajnos nem jártak sikerrel.     
A százados hozzátette: a rendőrség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt indított ismeretlen tettes ellen büntetőeljárást. A rendőrség munkavédelmi szakértő bevonásával vizsgálja az eset körülményeit - közölte a sajtóreferens.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!