Cserni vb-pontjai

Dunaújváros - Már szombaton kiderült, hogy a Formula2-es motorcsónak-világbajnoki, idei első futam jó helyre került a dunaújvárosi öbölbe. És ezen nem csak a vízi események értendők.

Jankó Árpád

 

Az első nap fő attrakciójaként a párosverseny és a sebességi verseny szerepelt. Ezek, amellett hogy izgalmasak, a nagy futam előtt a holt időt is kitöltik immár évek óta. Nos, Dunaújvárosban Paolo Zantelli, az olasz nyerte a párosversenyt Colin Jelf angol és Uvis Slakteris lett versenyző előtt. De a másik angol, Colin testvére, Owen az ötödik, a francia Philippe Tourre a hatodik helyen dübörgött mögöttük. Azután jött az őrült száguldás, a sebességi verseny, amelyet a svéd Eric Stark nyert meg 173 kilométeres sebességgel Tourre (172) és Colin (171) előtt.

Mi pedig annak örültünk, hogy a két magyar induló vízre szállt. (Csütörtökön éjjel még a dunaújvárosi Cserni Béla a szerelőcsarnokban töltötte az éjszakát.) A vasárnapi szabadedzések előtt még mindenki matatta a hajóját. Kovács László örömmel újságolta, hogy végre megtalálták a jó beállítást. Cserni Bélának viszont és ez érthető akadtak még problémái.

Dr. Sándor Péter, a Magyar Motorcsónak Szövetség elnöke, egykori bajnok avatott be minket a műhelytitkokba. Rendkívül fontos, hogy a versenyző milyen propellert választ ki a magának. Ez függ a víz iszaposságától, a pálya hosszától.

Hogy ki nyeri majd a Magyar Nagydíj futamát, arra már nem tippelt.

Ez az idei első viadal kiszámíthatatlan, de pont ezért lesz izgalmas. A mieinket a tizedik-tizenkettedik helyre várom. A lényeg: ne legyen bukás mondta az elnök.

Nos, a rajt után akadt, habár nem súlyos. (Nem volt komoly sérülés.) A német Bisterfeld és a francia Robert Beranger ütközött, és a német pontosan Kovács László elé esett, így a mohácsi versenyző már nem tudta az ütközést kikerülni. Ezzel mind a hárman kiszálltak a versenyből. A folytatásban viszont Cserni Béla remekül tartotta magát. Előzőleg annyit tervezett, hogy a kölcsönhajója, motorja bírja ki a negyven kört. És ez sikerült úgy, hogy a tizedik helyen ért célba, ezzel pontot szerzett.

- A lényeg, hogy beszálltunk a sorozatba. A végére már nagyon zörgött minden a hajóban, féltem, hogy nem érek célba, de kibírta a technika. A mezőny eleje nagyon gyors, mi a középső szakaszban lévőkkel tudunk majd versenyezni. Ezekután már nagyon várom a saját hajómat a következő futam előtt.



A Formula 2-es motorcsónak-világbajnokság, a Magyar Nagydíj futamának nem hivatalos végeredménye óvás előtt: 1. Yousef Al Robayan (Kuvait), 2. Colin Jelf (Anglia), 3. Owen Jelf (Anglia), 4. Eric Stark (Svédország), 5. Johan Coenradi (Hollandia), 6. Philippe Tourre (Franciaország), 7. Rupert Temper (Ausztria), 8. Paolo Zantelli (Olaszország), 9. Johan Osterberg (Svédország), 10. Cserni Béla (Magyarország). A Formula2-es vébé második futama Svédországban lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!