Második fordulóban, három jelölt közül

Dunaújváros - Dunaújvárosban lesz második forduló. Április 25-én, vasárnap a Fidesz-KDNP, a Jobbik és az MSZP jelöltjére adhatják le voksaikat a helybéliek.

Szabó Betty

A 2010. évi országgyűlési képviselőválasztáson 57 egyéni választókerületben lesz április 25-én, vagyis e héten vasárnap második forduló. Fejér megyében ez összesen két kerületet érint: az egyik a dunaújvárosi, ahol nem lett eredményes az első forduló, a második pedig Székesfehérvár 1-es számú választókerülete. A szomszédos települések a 4-es választókerülethez tartoznak, ahol a fideszes L. Simon László már az első körben mandátumot szerzett, a képviselői hely sorsa tehát végleg eldőlt, így nem lesz második forduló.

Dunaújvárosban 11-én, az első fordulóban a 40 842 választásra jogosultból 26 196-an mentek el szavazni, ez 64,14 százalékos részvételt jelentett.  

A 25 968 érvényes szavazatból 10 938-at szerzett meg dr. Dorkota Lajos, a Fidesz-KDNP  jelöltje. A második legtöbb voksot   6214-et  a szocialisták jelöltje, dr. Kálmán András kapta.  A Jobbikos Pintér Tamást 3904-en támogatták.

A 25-ei, vasárnapi második fordulón egyetlen szavazólapot kap Dunaújvárosban minden voksoló. Ezen a lapon kizárólag dr. Dorkota Lajos, dr. Kálmán András és Pintér Tamás neve szerepel. Ha a választásra jogosultak huszonöt százalékánál többen elmennek szavazni, akkor érvényes lesz a második forduló. A választást az nyeri - s az képviseli a várost az országgyűlésben a következő négy évben - aki egyszerű többséggel megszerzi a szavazatok legnagyobb részét. Két eset lehetséges. Az egyik verzió szerint csak az egyéni mandátumot szerző képviselheti a város érdekeit az országgyűlésben. De matematikai esély arra is van, hogy akár  kettő, egy egyéniben és egy listáról bejutó parlamentere legyen Dunaújvárosnak. Ez azért érdekes, mert az elmúlt négy évben dr. Kálmán Andráson és dr. Dorkota Lajos kívül a szocialista Dér Zsuzsanna is lobbizhatott városunk érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!