Gárdista-perek: mindenki gyanús, aki feketében van?

Székesfehérvár - Egy új jogszabály mára elérte az alkalmazás próbáját, bár még nincs általánosan kialakított, egységes gyakorlat. A pontatlanságok ellenére a rendőrség intézkedik.

Tihanyi Tamás

A megyei rendőr-főkapitányság székesfehérvári épülete előtt jelenette ki a Jobbik megyei elnöke, Árgyelán János a sajtónak: a közpénzekkel a rendőrségnek is el kell számolnia, s megfontolandó, mennyibe kerülnek az állampolgárok felesleges  zaklatásai. Kijelentését a közelmúltban lezajlott, úgynevezett "gárdista-perek" ítéleteivel igazolta. A sárbogárdi városi bíróság három napon át tárgyalt összesen huszonnyolc esetet, ezekből tizenhét esetben megszüntették az eljárást, tizenegy esetben állapítottak meg felelősséget, s többségében az előzetesen kirótt  pénzbírságot csökkentették, vagy figyelmeztetésre módosították. Csak három esetben hagyta helyben a bíróság a rendőrség által szabálysértésért kiszabott (30 és 50 ezer forint közötti ) büntetést.
A büntetések elsősorban két októberi rendezvényhez,  egy cecei kettőskereszt állító  ünnepséghez és  egy kálozi garázdasághoz kapcsolódnak.  (Az október 10-én  Kálozra érkező, többségükben  gárdistákra helyi romák támadtak, akiket később a rendőrség letartóztatott. A  sértettek ellen is eljárás indult  egyenruha vélt viselése miatt.)    

Mező Balázs  ügyvéd hajmeresztőnek nevezte, hogy több helyszínen is a rendőrségi igazoltatáshoz, majd büntetéshez elegendő volt a fekete színű ruha viselése, amely sok esetben nem volt azonos a gárdisták formaruhájával. Az érintettek nem is tudva, hogy ellenük eljárás folyik, később megkapták a rendőrségi határozatot, ezután fordultak bírósághoz. Mező Balázs idézte a bírósági végzést, amely szerint a rendőrség többször hibázott, hiszen alapvető eljárási szabályokat sem tartott be.      
A rendőrség kérdésünkre áttekintette a Káloz és Cece településekhez köthető ilyen eseteket. R. Szabó Ágnes, a megyei főkapitányság szóvivője szerint  négy ügyben összesen 38 személy ellen indult eljárás "feloszlatott társadalmi tevékenységben való részvétel" szabálysértés miatt.

- A kálozi csoportos garázdaság helyszínéhez köthetően tíz személy ellen indult eljárás. Egy elkövetővel szemben kifogás nyomán a bíróság hatályában fenntartotta a kiszabott 50 ezer forintos pénzbírságot, egy eljárás alá vont kifogását elkésettség miatt  elutasította   és pénzbüntetést megfizetésére kötelezte, három személy esetében a szabálysértési hatóság által kiszabott pénzbírságot mellőzte figyelmeztetésbsel. Öt  esetben a bíróság hatályon kívül helyezte az előző  határozatot.
Október 15-én Cecén apostoli kettőskereszt avatás volt.

- Ennek kapcsán  17 jogerős döntés született. Heten elfogadták  a hatóság által hozott határozatot,  öt fő esetében a bíróság fenntartotta, öt esetben pedig hatályon kívül helyezte a szabálysértési eljárásban született határozatot. 
A kálozi események kapcsán történt kihallgatások miatt panaszt nyújtottak be néhányan az ügyben eljáró rendőrkapitányságon azok, akik  ellen a viselt formaruha miatt feljelentéssel élt a rendőrség. Egy esetben a bíróság hatályában fenntartotta a hatóság határozatát, három esetben hatályon kívül helyezte azt.

-  Nem gondoljuk, hogy  a rendőrség, beleértve a Sárbogárdi Rendőrkapitányság működésének hatékonyságát kritikával lehetne, kellene illetni,  hiszen csak Sárbogárd esetében tavaly   1310 ügyben 1368 személlyel szemben kezdeményeztek szabálysértési eljárást, és mindössze 78 volt azon ügyek száma, amelyek bizonyítottság, szabálysértés  hiánya, vagy elévülés miatt lettek  megszüntetve - írja az fmh.hu.
 


Fejér  megyében eddig összesen  54 szabálysértési eljárást indított a rendőrség feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel szabálysértés elkövetése miatt, amelyből 44 eljárás jogerősen befejeződött:  27 esetben az eljárás alá vont felelősségét megállapította a bíróság, 17 személy esetében pedig a hatóság határozatát az illetékes  bíróság hatályon kívül helyezte. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!