Bulvár

2012.03.05. 10:18

A Poupata című film aratta a legnagyobb sikert

Prága - Zdenek Jirasky Poupata (Rügyek) című alkotása kapta a legjobb film, rendezés, színész és operatőri munka díját a cseh filmdíjak hétvégi átadásán a patinás prágai a Lucerna filmszínházban.

MTI

Jirasky, aki a Popupata című filmmel mutatkozott be rendezőként, osztatlan elismerést aratott munkájával. Filmje főszereplője, Vladimír Javorsky a legjobb színész elismerését nyerte el Cseh Film- és Televíziós Akadémia Cseh Oroszlán-díjainak szombati díjátadó ceremóniáján - ismertette a Variety című szaklap online kiadása (variety.com).

A filmakadémia a decemberben elhunyt Václav Havel író és korábbi cseh köztársasági elnök előtt is lerótta tiszteletét a rendezvényen. Az Odcházení (Távozás) című filmet, amelynek Havel forgatókönyvírója és rendezője is volt, összesen 12 díjra jelölték. A díjátadón a produkciót végül a legjobb forgatókönyv és a vágás kategóriában tüntették ki az oroszlánt mintázó áttetsző kristályszoborral.

A legjobb színésznő trófeáját Anna Geislerová vehette át a Nevinnost (Ártatlanság) című filmben nyújtott alakításáért. A produkcióban szereplő Hynek Cermak a legjobb férfi mellékszereplő díját kapta.

A dokumentumfilm kategóriában Martin Marecek Pod sluncem tma (Napfogyatkozás) című munkáját ismerték el, aki az Afrikában dolgozó cseh önkéntesekről forgatott. Az Alois Nebel című animációs fim alkotói pedig a hang, a zene és a látványtervezés díját vihették haza.

A Cseh Oroszlán-díjakat 19. alkalommal adták át az év legkiemelkedőbb cseh filmjeinek és alkotóiknak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!