Bajnokok

2023.08.24. 22:26

Öten lettek világbajnokok csütörtök este

Öt versenyszámban is világbajnokot avattak csütörtökön este a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Sportközpontban, amelyen egy furcsa baleset is történt, amiről videó is készült.

MW

A győztes holland Femke Bol a női 400 méteres gátfutás döntője után a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A 19. atlétikai világbajnokság csütörtöki napján hé ist döntőt rendeztek. Reggel a férfi 35 km-es gyaloglás női és férfi fináléjában Spanyolország tarolt, míg este férfi távolugrásban, női kalapácsvetésben, női 100 és 400 méteres gátfutásban, valamint férfi 400 méteres síkfutásban avattak világbajnokot. 

Baleset a stadionnál

Két, a sportolókat szállító golfautó ütközött össze. A férfi 200 m elődöntőjére készülő jamaicai Andrew Hudson megsérült a baleset során, a versenyzése is kérdésessé vált. 

Az egyik elektromos kiskocsin versenyzők utaztak, akik ezután mindannyian rajthoz álltak. Egy sportolót az egészségügyi stáb megvizsgált, majd ő is részt vett a 200 méteres síkfutás elődöntőjének utolsó futamában. A másik járműben utazó egyik segítő horzsolásos sérülést szenvedett. A szervezőbizottság sajnálatát fejezte ki és kivizsgálja az esetet

– állt a szervezők közleményében. Az esetről videó is készült.

Görög aranyérem távolugrásban

Férfi távolugrásban az olimpiai bajnok görög Miltiadesz Tentoglu utolsó ugrásával nyerte meg a férfi távolugrást, két centivel megelőzve a jamaicai Wayne Pinnockot a budapesti atlétikai világbajnokság első csütörtök esti döntőjében.

A körülmények ideálisak voltak, minden adva volt a drámai végkifejlethez, ugyanis a görög és a jamaicai kísérleténél nem folyt más versenyszám a stadionban, a több mint 30 ezres tömeg így egy emberként adta tapssal a ritmust mindkettejüknek. 

A görög klasszis pedig bizonyította kivételes versenyzői képességeit és tökéletes lécfogás után hatalmasat ugrott, a nézők pedig óriási ovációba törtek ki, majd egy perccel később ismét, amikor megjelent a 8,52-es eredmény a kijelzőn. 

Ezek után következett Pinnock, aki ugyanazt a biztatást megkapta a rajongóktól, és ő is nagyszerű ugrást mutatott be, ám egyértelműnek tűnt, hogy kicsit rövidebb lett vetélytársáénál,

 amit aztán a kivetítőn megjelent 8,38-as eredmény meg is erősített. A bronzéremhez 8,27 méter kellett, amit az ezt hatodikra produkáló Gayle szerzett meg, mivel jobb volt a második legnagyobb ugrása McLeodénál.

TENTOGLU, Miltiadisz
A győztes görög Miltiadisz Tentoglu a férfi távolugrás döntője után 
Fotó: Derencsényi István / Forrás: MTI

Jamaicai siker női 100 m gáton

Danielle Williams 12.43-as idővel, idei legjobbjával lett világbajnok. Mögötte a Puerto Ricó-i Jasmine Camacho-Quinn 12.44-es idővel ért célba a második helyen, a harmadik pedig az amerikai Kendra Harrison lett 12.46-es eredménnyel.

Williams immár kétszeres világbajnok, hiszen 2015-ben már sikerült nyernie a versenyszámban!

A győztes jamaicai Danielle Williams a női 100 méteres gátfutás döntője után a budapesti atlétikai világbajnokságon 
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Férfi 400 méteren is jamaicai siker született 

Antonio Watson lett a férfi 400 méter világbajnoka!

A jamaicai futó Matthew Hudson-Smith és Quincy Hall előtt ért célba, akik a második, illetve a harmadik helyen végeztek a versenyszámban.

A győztes jamaicai Antonio Watson a férfi 400 méteres síkfutás döntője után 
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

A hollandok is aranyéremnek örülhetnek

A női 400 méteres gátfutásban holland aranyérem született Femke Bol révén, aki 51.70 másodperc alatt teljesítette a versenytávot.

 A második helyez az amerikai Shamier Little végzett 52.80 másodperces idővel, míg a harmadik a jamaicai Rushell Clayton lett 52.81-es eredménnyel. 

Kanada duplázott

A férfiakhoz hasonlóan a nőikalapácsvetés döntőjében is kanadai siker született. 

Camryn Rogers 77,22 méteres dobásánál senki nem tudott ezen az estén jobbat elérni, így világbajnoki címet ünnepelhet!

Az ezüstérmet az amerikai Janee' Kassanavoid nyakába akasztják 76,36 méteres eredményéért, míg a bronzérem szintén az USA sportolóját, DeAnna Price-t illeti 75,41 méteres hajításáért.

PRICE, DeAnna
A győztes kanadai Camryn Rogers (k), az ezüstérmes amerikai Janee Kassanavoid (j) és a bronzérmes amerikai DeAnna Price (b) a női kalapácsvetés döntője után 
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI


A budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!