Sportolók mondták

2023.08.21. 15:26

Nem minden a győzelem vagy a vereség, mondja a vb-n induló tanárnő

A 19. atlétikai világbajnokságon rengeteg sportoló vesz részt, a legkülönbözőbb háttérrel, célokkal és motivációkkal. Ezekből kapunk némi ízelítőt az MTI által kiadott nyilatkozatok alapján.

MW

Carolina Krafzik

Forrás: AFP

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Általános iskolai tanár, mezítlábas mezei futó és Usain Bolt nyomába lépő világbajnok. A  budapesti atlétikai világbajnokság nem csak a sportteljesítményekről szól, de a sportolók mögött található emberekről és céljaikról is. 

Tanárnő a pályán 

Tanári hivatása is segíti a pályán a németek jelenlegi legjobb női 400 méteres gátfutóját, Carolina Krafzikot, aki hétfő este mutatkozik be a budapesti atlétikai világbajnokságon. A 28 éves sportoló a Rheinischen Postnak adott interjújában beszélt annak előnyeiről, hogy az élsport mellett párhuzamosan egy általános iskolában is dolgozik.

A hivatásom által naponta megtapasztalom, hogy az élet mindig megy tovább és más dolgokat is kínál. Ez segít a sportban is. A kudarcokból mindig erőt merítek, és legközelebb megpróbálok jobban teljesíteni

– fogalmazott.
A kettős terhelés ellenére Krafzik idén is magabiztosan nyerte meg a német bajnokságot és jutott ki a vb-re 400 méter gáton.

Nem könnyű az élsportot és a munkát összegyeztetni

– árulta el a Baden-Württembergben dolgozó atléta. 

Ezzel együtt a két terület jól kombinálható, a gyerekeknek például át tudom adni, hogy nem minden a győzelemről vagy a vereségről szól. A sport értékei a legfontosabbak.

A VfL Sindelfingen versenyzője az előfutamból szeretne továbbjutni az elődöntőbe, s bár a nyolcas fináléra szerinte nem sok esélye van, megpróbálja borítani a papírformát.

Cipő nélkül a győztes úton

A kenyaiak kétszeres olimpiai és világbajnoka, Faith Kipyegon a címvédésre összpontosít a női 1500 méter futásban. 

A 29 éves futó egészen elképesztő formában érkezett a magyar fővárosba. Június 2-án Firenzében 1500 méteren (3:49.11 perc), június 9-én Párizsban 5000 méteren (14:05.20 p), majd július 21-én Monacóban 1 mérföldön (4:07.64 p) is világcsúcsot döntött.

A világrekordok már a zsebemben vannak

– mondta Kipyegon, aki kedden futja az 1500 döntőjét a Nemzeti Atlétikai Központban. 

Hozzátette, a célja az, hogy aranyat vagy aranyakat nyerjen Budapesten, nem pedig a csúcsdöntés.

Kipyegon 5000 méteren is szerepel majd a vb-n, és ha sikerrel jár, akkor jövőre a párizsi olimpián is próbálkozna a duplázással.

A kenyai atléta pályafutása elején még mezítláb versenyzett,

 a 2010-es lengyelországi mezeifutó vb-n negyedik volt a 20 év alattiak között, majd a következő évben már nyerni tudott.

Hihetetlen volt, hogy cipő nélkül tudtam aranyérmes lenni

– fogalmazott Kipyegon, akinek a riói és a tokiói olimpiai aranyérme mellett 1500 méteren van négy vb-érme is: 

2017-ben Londonban és tavaly Eugene-ben nem talált legyőzőre, míg 2015-ben Pekingben és 2019-ben Dohában egyaránt második volt.

KIPYEGON, Faith
A kenyai Faith Kipyegon a női 1500 méteres síkfutás elődöntőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon 
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Egy uralkodás kezdete?

A férfi 100 méteren vasárnap diadalmaskodó amerikai Noah Lyles bízik benne, hogy  még két aranyérmet szerez a budapesti atlétikai világbajnokságon: 200 méteren és a váltóval. A 26 éves, 200-on kétszeres vb-győztes, olimpiai harmadik sprinter úgy fogalmazott, reméli, hogy amikor az emberek visszatekintenek a 2023-as esztendőre, akkor azt mondják majd: 

az volt az az év, amikor Noah Lyles megnyerte a 100-at, a 200-at és a váltóval is győzött, és még hozzáteszik, hogy ez volt a kezdete az uralkodásának.

Ilyen bravúrra korábban Usain Bolt volt képes, a jamaicai sztár olimpián és vb-n is tudott triplázni. A férfi 200 méteres síkfutás döntőjét pénteken este rendezik a Nemzeti Atlétikai Központban, míg a 4x100 méter fináléjára szombaton kerül sor.

LYLES, Noah
A győztes amerikai Noah Lyles a férfi 100 méteres síkfutás döntője után a budapesti atlétikai világbajnokságon 
Fotó: Derencsényi István / Forrás: MTI

A budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!