Borászat

2013.11.07. 06:54

A tokaji és a világhírnév

A Dunaújvárosi Borbarát Klub október utolsó szerdáján megtartotta rendes havi összejövetelét. A borbarátok vendége a tokaji borász, Orosz Gábor volt.

Agárdy Csaba

A Mádon pincészetet működtető szakemberrel a előadása előtt beszélgettünk. 

– Tudom, hogy nem igazán a ma esti programhoz tartozik, de mégis fel kell tenni a kérdést, hiszen a témáról már rég lehetett hallani: hogy áll a tokaji névhasználati vita a szlovákokkal és az olaszokkal?

– Az olaszokkal le van zárva az ügy. Nem használhatják a Tocai nevet. A szlovákokkal már más a helyzet. A tokaji borvidékről Trianon után 136 magyar hold került át Szlovákiába, ez száz hektár. Ők azonban 1500 hektárra tartanak igényt, vagyis Szlovákia területén úgy gondolják, hogy korábban 1500 hektár tartozott a tokaji borvidékhez. A magyarok hajlandóak voltak 470 hektárt elismerni a vita lezárásának érdekében, de a szlovákok ragaszkodnak az 1500 hektárhoz, így nincs lezárva az ügy. 

– Tokaj elsősorban az aszúiról és az édes borairól ismert, híres. Mostanában azonban sokat lehet hallani, hogy a borvidék jövője a száraz furmint lehet. Vallja Ön ezt a nézetet?

– Tudni kell azt, hogy a világ borfogyasztásának kilencvennyolc százaléka száraz bor. A fennmaradó két százalék 95 százaléka pedig nem természetes édes bor. A szamorodni és az aszú viszont ilyen. A világon nincs divatja az édes bornak. Így Tokajban is rájöttek arra, hogy száraz bort kell készíteni. Ennek zászlóshajója a furmint.


Orosz Gábor a dunaújvárosi borbarátoknak tartott bemutatót (Fotó: Ónodi Zoltán)



– Itthon mindig büszkén mondjuk, hogy a tokaji világhírű bor. Külföldön járva ezt én még nem tapasztaltam. Mi kell ahhoz, hogy ne csak mi állítsuk azt, hogy a tokaji világhírű, hanem a világ borfogyasztói is.

– Szakmai körökben mindenhol ismerik a tokajit. A kereskedelemben azonban le vagyunk maradva. Kevés helyen kapható, mert drága és nem tudják, hogy mitől drága.

– Az utóbbi időben több helyen hallani, olvasni, hogy Tokaj hegyalján kék szőlőtelepítéssel próbálkoznak egyes borászok. Mi erről a véleménye?

– Én ellene vagyok. Tokajban öt alapfajta szőlő van, ebből negyvenféle terméket csinálnak. Ezt azonban hibának tartom, mert csak furmintból tízfajta készül. Mindig az aszú lesz Tokaj zászlóshajója, de mindig kell egy termék, ami gazdaságossá teszi az aszút. Ezek a száraz borok. 

– A tokaji borászok kiemelkedő aszútermésre számítanak

– Azt állíthatom, nekem sosem volt ennyi aszúm, mint most. Csodálatos idő volt az aszú számára. Ritkaság az olyan év, amikor csak első osztályú aszúnk van,..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!