Belföld

2013.06.13. 15:08

Csaknem tízezer órát voltak fogságban Szíriában

Az M1 Híradója szerint a túszokat tárgyalásos úton szabadították ki, és várhatóan pénteken érkeznek haza.

Tizenhét fegyveres rabolta el tavaly áprilisban Szíriában azt a két magyar állampolgárt, aki szerdán szabadult ki - közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) csütörtökön az MTI-vel.

"A Terrorelhárítási Központ sikeres szabadító akciójáról számokban" című közleményben azt írták: a két magyar állampolgárt 2012. április 28-án 17 fegyveres rabolta el a szíriai Deir ez-Zorból, a magyarok a kiszabadulásukig 410 napot, azaz 58 hetet és 4 napot, csaknem tízezer órát voltak fogságban. Az egyik túsz mintegy 15 kilogrammot fogyott.

A felderítés során a TEK munkatársai mintegy 25 ezer kilométert utaztak.

Hozzátették, hogy a két magyar szerdán 14.27 órakor a TEK munkatársainak védelme alá került.

Kitértek arra, hogy a szíriai konfliktus 2011. március 15. óta tart. A kormányerők oldalán 200 ezer katona, a felkelőkén 110 ezer katona vesz részt a harcokban. A konfliktus óta csaknem 93 ezer ember vesztette életét, közülük legalább ezer külföldi állampolgár - áll a közleményben.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) által közreadott képen a Szíriában tavaly áprilisban elrabolt és 2013. június 12-én kiszabadult túszok egyike beszél videotelefonon a TEK budapesti épületében tartózkodó családtagjaival június 13-án. (Fotó: MTI/Terrorelhárítási Központ)

A TEK szerdán közölte az MTI-vel, hogy "több mint egyéves, megfeszített munkája sikerrel járt, így a 2012 áprilisában elrabolt két magyar állampolgár a mai napon kiszabadult". Akkori tájékoztatásuk szerint a túszok sértetlenek, a körülményekhez képest jó fizikai és mentális állapotban vannak.

Fodor Gergely, a TEK Társadalmi Kapcsolatok osztályának vezetője később azt közölte, hogy a Terrorelhárítási Központ védelme alatt állnak a Szíriában kiszabadított magyarok, de még nincsenek biztonságos helyen. Ezzel indokolta, hogy további információkat nem adhat a kiszabadításukról.

Az M1 Híradója szerda este arról számolt be, hogy a túszokat tárgyalásos úton szabadították ki, és várhatóan pénteken érkeznek Magyarországra.

Tavaly áprilisban Szijjártó Péter, a miniszterelnök akkori szóvivője a magyarok elrablásáról azt közölte: a fegyveresek egy cég telephelyén különféle eszközök eltulajdonítása után bukkantak a magyarokra, akiket magukkal hurcoltak.

Április 30-án a Külügyminisztériumban válságstáb ült össze. Aznap soron kívül a Külügyminisztériumba kérették a budapesti szír ügyvivőt, akitől azt kérték, hogy a szír hatóságok mindent tegyenek meg a két magyar állampolgár kiszabadításáért. Május 1-jén megérkezett a TEK kijelölt egysége a közel-keleti térségbe, majd 3-án Szíriába.

A Szíriában kialakult rossz biztonsági helyzet, valamint "a sorozatos emberrablások" miatt a Külügyminisztérium tavaly augusztus 15-én ismételten és nyomatékkal arra kérte a magyarokat, hogy ne utazzanak az országba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!