Belföld

2010.06.29. 13:50

Stohl András ismét forgat!

Veszprém-Kádárta - Film készül Pozsgai Zsolt Janus című történelmi abszurdjából, a filmet ezekben a napokban forgatják a kádártai vasútállomáson. Janus Pannoniust Stohl András alakítja.

duol.hu

A Janus című történelmi abszurdot 2008. decemberében a Latinovits Zoltán Játékszínben a reneszánsz év keretében mutatta be a veszprémi Petőfi Színház társulata.

Pozsgai Zsolt  író, rendező darabjában Janus Pannoniust, a nagy magyar humanista költőt állította fókuszba. Történelmi tény, hogy Janus Pannonius halála előtt egy Mátyás elleni összeesküvés élére állt, költőként megpróbált a politikai életben részt venni, ez azonban tragikus következményekkel járt. Történészek sora próbálja megfejteni ennek az árulásnak a valódi okát, amire az előadás igyekszik választ adni. A politikai hovatartozás követelménye megrontja a családi, baráti, szerelmi kapcsolatokat. Ennek áldozata lesz Mátyás és Janus Pannonius között a tanítványi és baráti szeretet.

Ozorai András producer elmondta, a színházi előadás filmes adaptációjához egy tavalyi ORTT pályázaton hatmillió forintot nyertek, a kádártai vasútállomáson hétfőtől négy napig forgatnak.

Pozsgai Zsolt rendező, aki már korábban elhatározta, hogy filmre viszi a történetet, arról a furcsa, abszurd ábrázolásról beszélt, mely a szereplőket hajléktalanként ábrázolja, a képzeletbeli vasútállomáson halálra váró emberek találkoznak.

A történet így kortalan, ugyanakkor a megjelenés egyfajta álruha, ahogyan annak idején Mátyás is álruhát öltött. Janus Pannoniust a színházban Őze Áron, most Stohl András alakítja. Azért vállalta a szerepet, mondta, mert Janus egy egészen másik ember, másik értelmiségi, mint akilyeneket színházban és filmben szokott játszani.

Elmesélte, hogy a forgatókönyv nagyon tetszett neki, de először nem tudta, a film készítői melyik szerepet szánták neki, Janus nagy feladat, nyolcvan oldalnyi szöveg. Jó móka kerekedett belőle - reagált a forgatásra.

További részletek a naplo-online.hu-n, kattintson ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!