Belföld

2014.02.13. 09:04

Tóbiás: Simon Gábor elszámolt az MSZP felé

Simon Gábor országgyűlési képviselői mandátumáról való lemondásával megkezdődhet az érintettel szembeni büntetőeljárás - közölte a Legfőbb Ügyészség az MTI-vel csütörtökön.

A mentelmi bizottság vizsgálatot indít  

Az Országgyűlés csütörtökön a házszabálytól történő eltéréssel felkérte a mentelmi bizottságot, hogy vizsgálja ki Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes és országgyűlési képviselő eltitkolt vagyonának ügyét.

A Ház 273 igen szavazattal, 2 nem ellenében támogatta Rubovszky György kereszténydemokrata képviselő önálló indítványát. 
A parlament határozata értelmében a bizottságnak március 31-ig kell tájékoztatót készítenie arról, hogy Simon Gábor eltitkolt százmilliói származhattak-e legális, bevallott jövedelemből, vagy országgyűlési képviselői, illetve korábbi párttisztségével állnak összefüggésben.

Az Országgyűlés arra is felkérte a bizottságot, hogy vizsgálja meg, van-e lehetőség a Simon Gábornak az összeférhetetlenség időszakában kifizetett javadalmazás jogi úton történő visszakövetelésére.

 

Tóbiás: Simon Gábor elszámolt az MSZP felé

Simon Gábor volt MSZP-s politikus elszámolt pártja felé - mondta Tóbiás József, a párt általános frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatón.

Arra a kérdésre, hogy Simon Gábor elszámolt-e az MSZP tulajdonában lévő, de a politikus által használt tárgyakkal és gépkocsival, Tóbiás József szűkszavúan annyit mondott, "igen, megtörtént". 

Szerdán Budai Bernadett MSZP-szóvivő arra a felvetésre, hogy az elnökhelyettesként használt szolgálati autója továbbra is ott parkol a politikus XVIII. kerületi háza előtt, közölte: Simon Gábornak minden, az MSZP-től kapott juttatása megszűnt. Az elszámolás néhány napot igénybe vesz - mondta.

Az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-vel csütörtök reggel közölte, hogy megszűnt Simon Gábor volt szocialista politikus képviselői mandátuma, miután csütörtökön megérkezett lemondó levele az Országgyűlés elnökéhez.

Rubovszky György, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke azt kezdeményezte, az Országgyűlés kérje fel a mentelmi bizottságot, hogy folytasson vizsgálatot a Simon Gábor vagyonnyilatkozatával és vagyonosodásával összefüggő kérdések tisztázása érdekében. A politikus keresné a lehetőséget a százmilliós ausztriai vagyonát eltitkoló volt szocialista képviselő javadalmazásának jogi úton történő visszakövetelésére is.

A parlament a határozati javaslatot csütörtökön a házszabálytól eltérve napirendre vette.

 

MSZP: a parlament nem nyomozó hatóság

Az Országgyűlés nem nyomozó hatóság, az MSZP ezért nem támogatja azt a javaslatot, amely a mandátumáról lemondott Simon Gábor vagyonnyilatkozatával és vagyonosodásával kapcsolatos kérdések vizsgálatával parlamenti bizottságot bízna meg - tudatta a szocialista párt csütörtökön közleményben az MTI-vel.

Az MSZP elengedhetetlennek tartja a Simon Gábor volt elnökhelyettes eltitkolt bankszámlájával kapcsolatban megjelentek tisztázását, ez azonban az ügyészség, az adóhatóság és a számvevőszék feladata és kötelessége. A törvényhozás kampányidőszakban sem válhat politikai kampányeszközzé - jegyezték meg. 

Rubovszky György, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke csütörtökön azt kezdeményezte, az Országgyűlés kérje fel a mentelmi bizottságot, hogy folytasson vizsgálatot a Simon Gábor vagyonnyilatkozatával és vagyonosodásával összefüggő kérdések tisztázása érdekében. A politikus keresné a lehetőséget a százmilliós ausztriai vagyonát eltitkoló volt szocialista képviselő javadalmazásának jogi úton történő visszakövetelésére is. 

A parlament a határozati javaslatot csütörtökön a házszabálytól eltérve napirendre vette.

 

A XVIII. kerületi önkormányzat minden eszközzel támogatja a nyomozást

Minden eszközzel támogatja az ügyészségi nyomozást Simon Gábor ügyében a XVIII. kerületi önkormányzat, amely továbbra is választ vár arra, hogyan halmozhatott fel az előző városvezetés több mint tízmilliárd forintos adósságot.

Az önkormányzat üdvözölte, hogy a Fővárosi Főügyészség elrendelte a nyomozás folytatását a kerületi, 2008-as és 2009-es kötvénykibocsátásokkal kapcsolatban - olvasható az Ughy Attila (Fidesz-KDNP) polgármester és helyettesei, Kucsák László, Lévai István Zoltán és Csomó Tamás által jegyzett csütörtöki közleményben. Mint írták, bíznak benne, hogy a vizsgálat segíthet megérteni azt is, hogyan halmozhatott fel az önkormányzat előző vezetése több mint tízmilliárd forintos adósságot.

A kerület vezetése minden eszközzel támogatja az ügy feltárását, és minden segítséget megad, hogy "minél hamarabb tisztázni lehessen a Simon Gábor eltitkolt vagyona és a XVIII. kerületi szocialista városvezetés zavaros ügyei közötti összefüggéseket".

Jelezték azt is: továbbra is várják a helyi MSZP válaszait arra, Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes honnan szerezte több százmillió forintos vagyonát, és az eltitkolt pénzek összefüggésbe hozhatóak-e a szocialista városvezetés 2010 előtti tevékenységével. Arra is kíváncsiak egyebek mellett, hogy a 2000 és 2010 közötti időszakban a kerületi MSZP-frakció tagjai, Mester László egykori polgármester, Szaniszló Sándor és Ferencz István egykori alpolgármesterek, Kőrös Péter frakcióvezető tudott-e az eltitkolt vagyonról.

A kerület vezetése választ vár arra, hogy Simon Gábor és az érdekeltségébe tartozó cégei milyen szerződéseket kötöttek az önkormányzattal, önkormányzati cégekkel. A polgármester és az alpolgármesterek azt is kérdezik: Simon Gábor be nem vallott és le nem adózott megtakarításainak van-e köze ahhoz, hogy a több mint 10 milliárd forintos adósság felhalmozásához.

A közleményben a kerületi MSZP álláspontját is várják a konkrét ügyről, továbbá arra kíváncsiak: milyen felelősséget éreznek az eladósított kerület volt MSZP-s országgyűlési képviselőjének "morális, illetve büntetőjogi értelemben is aggályos tetteiért".

A Legfőbb Ügyészség csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy Simon Gábor országgyűlési képviselői mandátumáról való lemondásával megkezdődhet az érintettel szembeni büntetőeljárás. 

Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke csütörtök reggel tudatta, hogy megszűnt Simon Gábor képviselői mandátuma, miután csütörtökön megérkezett lemondó levele az Országgyűlés elnökéhez.

A Jobbik minden képviselőt nyilatkoztatna esetleges külföldi vagyonáról

A Jobbik azt kéri az összes országgyűlési képviselőtől, hogy nyilatkozzon: rendelkezik-e a vagyonnyilatkozatában fel nem tüntetett külföldi vagyonelemmel. Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette: az erről szóló kérdőíveket még csütörtökön eljuttatják a többi parlamenti pártnak, választ egy héten belül szeretnének.

A Jobbik vezetője hangsúlyozta: erős a gyanú, hogy a volt szocialista Simon Gábor ügye nem egyedülálló az Országgyűlésben, ezért "tisztába kell tenni ezt a kérdést". Úgy vélte: a nyilatkozat kitöltésével minden képviselő kap egy lehetőséget, hogy "jóhiszeműen járjon el" és minden frakció bebizonyíthatja, hogy nincs a sorai között "simonizmus". 

Kérdésre válaszolva Vona Gábor elmondta: Simon Gábor lemondása a képviselő mandátumáról felér egy beismerő vallomással, csak "azt nem lehet egyelőre tudni, hogy pontosan mit ismert be".

Szintén kérdésre válaszolva arról is beszélt: nem ismeri pontosan Ágoston Tibornak, a Jobbik debreceni önkormányzati frakcióvezetőjének nyilatkozatát a holokauszttal kapcsolatban, de kivizsgálják az esetet. Leszögezte: a Jobbik sosem tagadta a holokausztot és minden emberirtást elítél, de azt is elítéli, ha bárki bármelyik emberirtásból "politikai, gazdasági tőkét akar kovácsolni".

Ágoston Tibor, a Jobbik képviselő-jelöltje korábban egy nyilvános ünnepségen a holokausztról mint "holokamuról", illetve "holokasztról" beszélt.

 

Ügyészség: megkezdődhet a büntetőeljárás

A közlemény szerint az Országgyűlés elnöke arról értesítette a legfőbb ügyészt, hogy "Simon Gábor országgyűlési képviselői mandátumáról való lemondása február 13-án 7 óra 44 perckor megérkezett az Országgyűléshez".

Ezzel elhárult a közjogi akadálya a Simon Gábort érintő büntetőeljárás lefolytatásának - írta az ügyészég.

A Magyar Nemzet február 4-én forrásmegjelölés nélkül írt arról, hogy Simon Gábornak, az MSZP elnökhelyettesének több száz millió forint van bécsi számláján, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. A képviselő február 6-án közölte, hogy minden, a szocialista pártban viselt tisztségéről lemond, kilép az MSZP-ből, visszalép a képviselőjelöltségtől és február 12-ei hatállyal lemond parlamenti képviselői mandátumáról.

Ezt követően a legfőbb ügyész adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte Simon Gábor mentelmi jogának felfüggesztését a Központi Nyomozó Főügyészség által tavaly november óta folytatott nyomozás eredményeként.

A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint Simon Gábor egy ausztriai pénzintézetnél nyitott értékpapírszámlára 2008 januárjában 575 ezer eurót, majd 2009 áprilisában további 169 ezer amerikai dollárt helyezett el készpénzben. A számlán tavaly októberben, akkori árfolyamon, 228 millió forint volt. 

Simon Gábor az elmúlt évekre vonatkozó adónyilatkozataiban egyetlen esetben sem szerepeltette a külföldi betétszámlán elhelyezett megtakarításait - közölték.

Simon Gábor hétfőn új vagyonnyilatkozatot nyújtott be a mentelmi bizottságnak, de az sem adott választ az eltitkolt vagyonával kapcsolatos kérdésekre. Keddig lett volna lehetősége arra, hogy újból javítsa a nyilatkozatot a Magyar Nemzet főszerkesztője által kezdeményezett vagyonvizsgálati eljárás keretében.

Szerdán az Országgyűlés mentelmi bizottsága zárt ülésén azt állapította meg: Simon Gábor szándékosan közölt valótlan adatokat vagyonnyilatkozatában.

Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke csütörtök reggel közölte az MTI-vel, hogy megszűnt Simon Gábor volt szocialista politikus képviselői mandátuma, miután csütörtökön megérkezett lemondó levele az Országgyűlés elnökéhez. Hozzátette: Simon Gábor nem személyesen adta át levelét.

A parlament honlapja szerint Simon Gábor képviselői mandátuma február 12-ei hatállyal szűnt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!