Belföld

2009.08.04. 17:13

Romák elleni támadások: ezren a rendőrség látókörében

DH - A romák ellen elkövetett bűncselekményekkel összefüggésben már ezren kerültek a rendőrség látókörébe "fegyverek és lőszerek tekintetében", közülük a nyomozó hatóság több százat ellenőrzés alá is vont - közölte kedden a rendőrség a honlapján.

duol.hu

A tájékoztatás szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) továbbra is nagy erőkkel folytatja a kilenc helyszínhez köthető nyomozást emberölés és emberölés kísérlete miatt. 
A bűncselekményeknek eddig 55 sértettje van, közülük hatan haltak meg: egy felnőtt férfi és egy felnőtt nő Nagycsécsen, egy gyermekét védelmező édesapa és kisfia Tatárszentgyörgyön, egy munkába igyekvő férfi Tiszalökön és egy 45 éves gyermekét egyedül nevelő édesanya Kislétán.
A szabolcsi Kislétán hétfőn saját otthonában ért fegyveres támadás egy 45 éves asszonyt és 13 éves gyermekét. Az édesanya a helyszínen életét vesztette, míg kislányát életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.

A rendőrség szerint a "helyszíni szemle eredményei és a korábbi tapasztalatok alapján" valószínűnek látszik, hogy az elkövetett bűncselekmény a romák elleni bűncselekmények sorozatához tartozik. Az országos rendőrfőkapitány ezért az NNI hatáskörébe utalta a több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatti nyomozás lefolytatását ismeretlen tettesek ellen.
A nyomozást az irodán belül felállított 100 fős nyomozócsoport folytatja. A nyomozó hatóság folyamatosan elemzi, értékeli a hívásforgalmi adatbázisokat, képanyagokat, állampolgári bejelentéseket, több száz embert hallgatott meg tanúként, továbbá igazságügyi szakértőt is kirendelt.
Az Országos Rendőr-főkapitányság kedden jelentette be, hogy az ingyenesen hívható 06-80-201-303 zöld számon várja a romák sérelmére elkövetett támadásokkal kapcsolatos bejelentéseket. Azt kérték, hogy minden olyan információval forduljanak az állampolgárok a rendőrséghez, "ami bármilyen szempontból szokatlan, gyanús vagy valamiért felkeltette a figyelmüket". 
Az országos rendőrfőkapitány hétfőn a romák sérelmére elkövetett bűncselekmény-sorozattal összefüggésben nettó 100 millió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki.
Bajnai Gordon miniszterelnök szerdára magához rendelte az igazságügyi és rendészeti minisztert, a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjét, illetve az országos rendőrfőkapitányt. A kormányfő első kézből kíván tájékozódni a kislétai gyilkosságról, illetve arról, hogy a romagyilkosságok ügyében az elmúlt hónapokban történt-e előrelépés.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!