Belföld

2013.02.26. 13:52

Rogán: Bajnai programja csak adóemeléssel valósítható meg

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint Bajnai Gordon gazdaságpolitikai programja csak jelentős adóemeléssel lenne megvalósítható.

MTI

Rogán Antal keddi budapesti sajtótájékoztatóján megismételte azt az álláspontját, amely szerint ha a volt miniszterelnök visszaállítaná az adójóváírást, és annak költségét csak a havi 400 ezer forint felett keresőkön akarná beszedni, akkor Európa legmagasabb, 48 százalékos adókulcsát kellene bevezetnie.

Ha Bajnai Gordon nem ezt, hanem egy 30 százalékos adókulcsot vezetne be az adójóváírás fedezetére, akkor egymillió ember adózna így - havi 195 800 forintnyi jövedelem felett -, ha pedig 25 százalékos kulcsot iktatna be, akkor kétmillióan fizetnének több adót, ugyanis havi 112 500 forintos kereset felett már belépne ez az adókulcs - közölte a Fidesz frakcióvezetője, aki tájékoztatóján több számítást is ismertetett.

Rogán Antal ezek alapján úgy összegezte, hogy "ha szó szerint vesszük Bajnai Gordon ígéreteit", akkor vagy 48 százalékos adókulcsot kell bevezetnie, vagy 30, illetve 25 százalékos adókulccsal az átlagjövedelem alatt keresők közül egy-, illetve kétmillió embert kell megadóztatnia ilyen mértékben.

- Csak azt vettem alapul, amit Bajnai Gordon egyébként ígért, csak a számok egészen mást mondanak, mint ő. S ebből az következik, hogy Bajnai Gordon hazudott - mondta a kormánypárti politikus.

Együtt 2014: Rogán a rossz kormányzásról próbálja elterelni a figyelmet

Rogán Antal célja, hogy médiafölényét kihasználva elterelje a figyelmet a rossz kormányzásról, a terjedő nyomorról, a gazdasági zsugorodásról, a sárgacsekk- és a telefonadóról - közölte az Együtt 2014 a Fidesz frakcióvezetőjének keddi sajtótájékoztatójára reagálva. Újfent nyomatékosították, hogy nem tervezik 48 százalékos személyijövedelemadó-kulcs bevezetését.

"A hazugsággal szemben ismét elmondjuk (...), az Együtt 2014 és Bajnai Gordon nem fogadja el a Fidesz és Rogán Antal javaslatát egy 48 százalékos szja-kulcs bevezetéséről" - írta az MTI-nek küldött válaszában a rövidesen párttá alakuló választói mozgalom.

Hozzátették: olyan adórendszert léptetnék életbe, amelyben a legalacsonyabb jövedelműek nettó bére 8-10 ezer forinttal növekedne, és csak a legvagyonosabb 300 ezer adózónak kellene többletterhet vállalni. Ugyanakkor fenntartják, hogy ezt a jól kereső réteget sem szabad olyan mértékben adóztatni, hogy az a teljesítményüket visszafogja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!