Belföld

2012.08.29. 13:29

Lakásalappal segíti a gyermekvédelmi gondoskodásból kikerülőket a kormányzat

Lakásalap létrehozásával segíti szeptembertől az intézményes gyermekvédelmi gondoskodásból kikerülő fiatalok önálló életkezdését a kormányzat. A szociális és a gyermekvédelmi törvény módosítása szeptember 1-jén lép hatályba.

MTI

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága korábban azt közölte, a célra a költségvetési törvényben 1,745 milliárd forint áll rendelkezésre.
A tárca tájékoztatása szerint ez az összeg éves szinten 300-400 lakás vásárlását teszi lehetővé. Az új konstrukcióban a gyermekvédelmi gondoskodásból kikerülő fiatalok tízéves időtartamra, de legfeljebb a 30. életévük eléréséig lakhatáshoz jutnak, ott, ahol számukra a munkavállalás lehetőségei adottak.
A fiatalok bérleti díj nélkül kapják meg a lakást azzal a feltétellel, hogy az ingatlan fenntartásának és karbantartásának a költségei őket terhelik. A lakáshasználatot a fiatalok pályázatokon igényelhetik.
A minisztérium közlése szerint az alap létrehozásával olyan lakáskontingenst kívánnak kialakítani, amely hosszú távon kezelni tudja a gyermekvédelmi gondoskodásból kikerülő fiatalok lakáshoz jutását.
Arra hívták fel a figyelmet, hogy "az állam kötelessége az önálló életkezdés küszöbén a gyermekvédelmi gondoskodásból kikerülő gyermekek hosszú távú, kiszámítható segítése és védelme", mint írták, zökkenőmentes beilleszkedésük a társadalomba csak így biztosítható.
Utaltak arra is, hogy a korábbi években sok fiatal nem megfelelően használta fel a számára az állam által biztosított otthonteremtési támogatást, ezért hozzák létre a gyermekvédelmi lakásalapot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!