Belföld

2012.04.16. 05:05

Hétfőn nevezi meg államfőjelöltjét Orbán Viktor

Hétfő este ismerteti az új államfő személyére vonatkozó javaslatát Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök a Fidesz-KDNP-frakciószövetséggel.

MTI

Orbán Viktor pénteken folytatta le a jelöléshez szükséges konzultációt a Fidesz elnökségével. Az MTI információi szerint a testület egyöntetűen foglalt állást Áder János fideszes európai parlamenti képviselő államfővé jelölése mellett, aki előzőleg már igent mondott a felkérésre.

Az elnökségi ülés után Kövér László házelnök szavaiból az derült ki, hogy van olyan jelölt az államfői posztra, aki vállalná a tisztséget. Nevet nem mondott a Fidesz választmányi elnöke, azt ugyanakkor közölte, őt hivatalosan nem kérték fel a posztra.

A miniszterelnök ugyancsak pénteken, még a Fidesz elnökségének tanácskozása előtt az MR1-Kossuth Rádióban arra a kérdésre, hogy az államfőjelölt személyéről szóló döntés meglepetés lesz-e azokhoz a nevekhez képest, amelyek napok óta forognak a sajtóban, azt válaszolta: "ha egy fogadóirodán kellene most téteket megtennem, azt mondanám, semmilyen meglepetés sem lesz".

A házbizottság ülésén az derült ki, hogy várhatóan az április 23-án kezdődő parlamenti héten választanak új köztársasági elnököt a képviselők.

Áder János lehet az új államfő

Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese felidézte, kifogásolta. hogy bár kedden, amikor az MSZP parlamenti irodájában többpárti megbeszélést tartottak az államfőjelölésről, Lázár János Fidesz-frakcióvezető azt ígérte, a kormánypárt pénteki elnökségi ülése után tájékoztatja a frakciókat az új államfő megválasztásának menetrendjéről és az ehhez szükséges eljárásról, de ez nem történt meg. Lukács Zoltán hozzátette: Lázár János akkor újságíróknak is megerősítette, támogathatónak tartja azon javaslatok többségét, amelyet a szocialisták fogalmaztak meg az új államfővel szemben. Ezzel szemben úgy tűnik, a Fidesz elnökségi ülésén ezek a szempontok nem is kerültek szóba. Mint mondta, ez azért csalódás, mert Lázár korábbi szavaiból az derült ki, hogy valamilyen formában be akarják vonni az ellenzéket az államfő-jelölési folyamatba. Így az MSZP egyedül nyújtja be az Országgyűlésnek azt a határozattervezetet, amely szerint az államfői tisztségre jelölt politikusnak be kell tartania a demokrácia írott és íratlan szabályait, a sokféleséget tiszteletben tartva kell kifejeznie a nemzet egységét, és ki kell állnia az emberi jogok mellett. Az MSZP szintén elvárásként fogalmazza meg, hogy az új államfő ne pártpolitikus legyen.

Az LMP szerint az, hogy a Fidesz Áder Jánost jelöli államfőnek, nyilvánvaló jele és bizonyítéka annak, hogy "szó nincs konszolidációról vagy konszenzuskeresésről", a kormánypárt tovább építi az általa uralt hatalmi struktúrát. Jávor Benedek frakcióvezetőnek ennek ellenére meggyőződése, hogy Áder János meg fogja kímélni az országot azoktól, az államfői poszt méltóságát "megtépázó akcióktól, amelyeket Schmitt Páltól meg kellett tapasztalnunk". Szavai szerint "e tekintetben minőségibb teljesítményre számít" Áder Jánostól, akit jogászi háttere alkalmassá tesz arra, hogy alkotmányossági szempontból legalább érdemben megvizsgálja az aláírásra elé terjesztett törvényeket.

A Demokratikus Koalíció (DK) szombaton közölte: a Fidesz "egy morális hiányosságokkal küzdő jelölt után egy demokratikus deficittel küzdő elnökjelöltet" látott jónak állítani, ezért a DK nem vesz részt a köztársaságielnök-választáson, és azt javasolja az Országgyűlés demokratikus pártjainak, hogy képviselőik hasonlóképpen maradjanak távol az elnökválasztástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!