Belföld

2012.08.07. 15:38

Emmi: nincs nyoma egyeztetésnek a Seuso-kincs hazahozatala kapcsán

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkárságán nincs dokumentálható nyoma annak, hogy az elmúlt két évben a Seuso-kincsek egy részének vagy egészének esetleges hazahozataláról bárki hivatalosan tárgyalt vagy egyeztetett volna a kormány illetékeseivel - közölte az államtitkárság kedden az MTI-vel.

MTI

 


    
Zelnik István a Hír TV Kontraszt című vasárnap esti műsorában mondta el, hogy ugyan a jelenlegi kulturális államtitkársággal nem vette fel a kapcsolatot, másfél évvel ezelőtt Szőcs Géza akkori kulturális államtitkárral állapodott meg arról, hogy megkísérli a Seuso-kincseket visszahozni az országba. A megegyezés szerint saját költségére és felelősségére kideríti a kincs tulajdonosainak kilétét és azt, hogyan hozható haza az értékes lelet. Ezután titkos tárgyalásokat folytatott a kincsek megvásárlásáról, és azokról rendszeresen tájékoztatta a magyar illetékeseket. Idén május 31-én aláírta a kincsek felének megvásárlásáról szóló szerződést. Megjegyezte, hogy a szerződésről a kormány is kapott másolatot.
    
Szőcs Géza volt kultúráért felelős államtitkár hétfői közleményében azt írta: politikusokkal, szakemberekkel, jogászokkal, műgyűjtőkkel évek óta számos tárgyalást folytatott, és mindezek alapján messze a legígéretesebbnek ítélte Zelnik István műgyűjtő ajánlatát, amely szerint megvásárolná a Seuso-együttest, azt Budapestre szállítaná, kiállítaná, tanulmányozhatóvá és kutathatóvá tenné, végezetül pedig a magyar államra hagyná. "Így Magyarországnak egyetlen forintjába sem kerülne, hogy a kincsek tényleges birtokába jusson" - érvelt a vásárlási ajánlat elfogadása mellett a posztjáról júniusban lemondott államtitkár.
    
Közleményében Szőcs Géza úgy vélte, a Seuso-kincs mihamarabbi visszaszerzése a nemzet "világraszóló sikere lenne, melynek üzenete évszázadokra szólna. Ha a kincs már az országban van, utána már lehet bármennyit jogászkodni, pereskedni, bizonyítékokat keresni".
Szőcs Géza szerint a politikusoknak és a jogászoknak együtt kellene megoldást találniuk a Seuso-kincs hazajuttatására.
    
A késő római kori Seuso-kincs nagy valószínűséggel az egykori Pannoniából származik. Az ezüsttárgyakat vélhetőleg Polgárdi környékén illegálisan ásták ki, majd közvetítők útján, a nyolcvanas években kerültek a nyugat-európai műkincspiacra. A tizennégy ismert darabot 1980 és 1987 között vásárolta meg egy Lord Northampton vezette angol befektetési társaság. A magyar kormány 1991-ben bejelentette igényét a kincsre, de 1993-ban New Yorkban elvesztette az igény érvényesítésére indított pert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!