Belföld

2012.05.14. 10:33

A kormányátalakításról tárgyalt a Fidesz-frakció

A kormányátalakításról tárgyalt hétfő délelőtti ülésén a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja. A tanácskozáson jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke is.

MTI

Lázár: június 1-jéig választ új frakcióvezetőt a Fidesz

Június 1-jéig választja meg új vezetőjét a Fidesz parlamenti frakciója - közölte a kormánypárti képviselőcsoport jelenlegi irányítója, Lázár János, akinek helyére Rogánt Antalt javasolta Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök.

A Fidesz-KDNP hétfői frakcióüléséről távozóban Lázár János - aki Varga Mihályt váltja majd a Miniszterelnökség élén - újságíróknak azt mondta, a Miniszterelnökség vezetésével kapcsolatos elképzeléseit június 1-je után ismerteti részletesen.

Arra a kérdésre, hogy van-e döntés a titkosszolgálatok felügyeletének esetleges átalakításáról, a politikus azt válaszolta, ebben a kérdésben sem tud érdemi nyilatkozatot tenni.

Hódmezővásárhelyi polgármesteri posztjáról szólva - amelyről államtitkárrá való kinevezése miatt le kell majd mondania - kijelentette: a törvénynek megfelelően fog eljárni, és először a hódmezővásárhelyiekkel beszéli meg a kérdést május 25-én, amikorra - Orbán Viktor részvételével - képviselő-testületi ülést hívott össze a városban.

A hétfői frakcióülésen téma volt az új büntető törvénykönyv (Btk.) is, amelyről a frakcióvezető közölte: vannak még nyitott kérdések, ilyen például a jogos önvédelem - amelynek alkalmazhatósága biztosan szélesedni fog, de a határáról vita folyik - és a büntethetőségi korhatár, amellyel kapcsolatban több frakciótag is kritizálta a büntethetőség alsó határának tervezett leszállítását 12 éves korra. A Btk. vitáját még nem zárta le a képviselőcsoport, a kódex szigorításában azonban mindenki egyet értett - jelezte Lázár János.

Navracsics helyesli, hogy két államtitkársága átkerül az Emmihez

Szakmailag jó döntésnek tartja Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, hogy két államtitkárság - a nemzetiségekkel és a társadalmi felzárkózással foglalkozó - átkerül az általa vezetett Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól (KIM) az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi), amelynek új vezetője Balog Zoltán.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter ezt hétfőn mondta a Fidesz-KDNP frakcióülésére érkezőben újságírói kérdésre válaszolva. A tanácskozásra - amelyen a kormányátalakításról tárgyalnak a kormánypárti politikusok - Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök Balog Zoltánnal érkezett, aki a hétfői plenáris ülésen teszi le a miniszteri esküt.

Navracsics Tibor azt mondta, szakmailag jónak tartja, hogy a két államtitkárság átkerül az Emmihez - korábbi nevén Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz -, mert "a nemzetiségek, a társadalmi felzárkózás alapvetően nem közigazgatási kérdés". Hozzátette, osztja azt a nézetet, miszerint helyes, ha az emberrel foglalkozó összes terület egy tárcához kerül.

A kormány a Magyar Közlöny legutóbbi számában tette közzé a miniszterek feladat- és hatásköréről szóló rendelet módosítását, amely alapján öt feladat, a társadalmi felzárkózás, a társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztése, az egyházakkal való kapcsolattartás koordinációja, a nemzetiségpolitika és a romák társadalmi integrációja átkerül a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetőjétől az Emberi Erőforrások Minisztériumának irányítójához.

Így a KIM-től az Emmihez kerül az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárság, amelyet Szászfalvi László helyett Hölvényi György irányít majd, valamint a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság, amelyet Balog Zoltán vezetett a KIM-ben is, és a jövőben miniszteri vezetéssel lesz az erőforrás-minisztérium része.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!