Belföld

2012.04.16. 08:47

A DK vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Orbán Viktor ellen

Demokratikus Koalíció (DK) vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Orbán Viktor ellen hétfőn az Országgyűlésben - közölte a párt nevében Vadai Ágnes független országgyűlési képviselő.

MTI

Vadai Ágnes közleményében arra hivatkozott: a Népszabadság információja szerint a miniszterelnök valótlan adatokat közölt a vagyonbevallásában. A budai, tízszobás luxusvilla mérete a napilap értesülése szerint körülbelül kétszer akkora, mint amekkora a kormányfő vagyonbevallásában szerepel - fogalmazott, hozzátéve: a DK az igazság kiderítése érdekében kezdeményez vagyonnyilatkozati eljárást Orbán Viktor ellen.

A hatályos házszabály értelmében vagyon-, jövedelem- és érdekeltségi nyilatkozattal kapcsolatos eljárást az Országgyűlés elnökénél bárki kezdeményezhet. Az eljárás célja a vagyonnyilatkozatban foglaltak valóságtartalmának ellenőrzése. Ilyen eljárás kezdeményezése esetén az Országgyűlés elnöke haladéktalanul átadja az ügyet megvizsgálásra a mentelmi bizottságnak.

A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás lefolytatásának a vagyonnyilatkozat konkrét tartalmára vonatkozó tényállítás esetén van helye. A mentelmi bizottság elnöke a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos kezdeményezés esetén felhívja az érintett képviselőt, hogy öt napon belül nyilatkozzon a kezdeményezéssel kapcsolatosan, illetve - amennyiben azt alaposnak találja - javítsa ki a kezdeményezésben kifogásolt adatokat. Ha a képviselő ezeket kijavítja, az elnök nem rendeli el a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás megindítását; ha viszont a képviselő a felhívásnak nem tesz eleget, illetve a kezdeményezésben foglaltakat vitatja, a mentelmi bizottság elnöke elrendeli az eljárás megindítását - rögzíti a házszabály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!